Főoldal » Európa » Portugália

Portugália

Portugália Európa

Portugália

Coimbra ír, Braga imádkozik, Lisszabon énekel, és Portó dolgozik

- Nevezetességek, fontos látnivalók
- Mikor utazzunk ide?
- Tanácsok ide utazóknak
- Térképek
- Repülési idő
- Hasznos információk, adatok
- Gasztronómia
- Magyar képviseletek
- Útlevél és vízuminformáció
- Oltás

Nevezetességek, főbb látnivalók Portugáliában

Portugália, az Ibériai-félsziget nekünk túlsó végén található ország még nem tartozik a magyarok által igazán felkapott helyek közé, de talán ez lesz a következő divatos célpont Olaszország, Görögország és Spanyolország után. Megéri a fáradságot a hosszú út, akármilyen járművet is választunk. Itt élnek ugyanis Európa talán legkedvesebb emberei, gyönyörű katedrálisaik, kék-fehér csempével burkolt házaik, szőlőik és az Atlanti-óceán között.

Portugáliában elképesztően változatos tájakkal, építészeti remekművekkel, és eltérő szokásokkal találkozhatunk. Portugália kontinensen fekvő részét a Tejo folyó osztja északi (hegyvidék), és déli részre (Portugál-alföld, délkeleten dombvidék). Turisták milliói keresik fel a déli partvidéket, amely a világ egyik legszebb tengerpartja, ahol a napsütéses órák száma 3000 évente. A történelmi hangulatú, folyton nyüzsgő főváros Lisszabon, amelyet a lankás dombokon elszórtan növő citrom-, narancs, és olajfaligetek öveznek.

Lisszabon kontinensünk egyik legszebb fővárosa, színes és hangulatos, történelmi látnivalókban és múzeumokban, valamint kitűnő kis éttermekben, kávéházakban és üzletekben gazdag. Az óváros több száz éves házai, a Tejo folyó partján szemünk elé táruló panoráma, a dombról letekintő, robosztus Szent György vár, a kivilágított sugárutak és terek, és az örökvidám helyiek teszik oly vonzóvá ezt a várost. Az óváros Baixa- és Chiado negyedei hangulatos eredeti állapotban megmaradt kanyargós, macskaköves utcáikkal, csempés falú házaikkal, hangulatos kis fado éttermeikkel, és kitűnő üzleteikkel felejthetetlen élményt nyújtanak.

A lisszaboni városnézést érdemes egy alacsonyabb magaslatról kezdeni, az Elevador da Santa Justa tetejéről. A látvány leírhatatlan: míg lábunk alatt hangyanagyságú emberek igyekeznek belvárosi dolgaikat intézni, addig hátunk mögött egy gyönyörű domb magasodik. A bámészkodás közepette idefentről könnyű kipécézni következő úti célunkat, Lisszabon talán egyetlen sík terepét, a Baixa-nak nevezett belvárost. Itt főleg elegáns boltokat és hangulatos éttermeket találunk.

A kilátótorony melletti dombra felkapaszkodva a lisszaboniak egyik kedvenc negyedét, a kissé bohém Chiado-t szemlélhetjük meg. A helyi fiatalok és művészek gyűjtőhelye ez, ahol az elegáns boltok között meghúzódó kávéházak és éttermek teraszán csak hosszas sorban állás után kapunk helyet. De megéri várakozni: a „bica”-nak nevezett presszókávét kortyolgatva szemügyre vehetjük az évszázados, csempével (azulejo-val) díszített épületeket és az izgága lisszaboniakat.

A belvárosból csak egy ugrás a középkori városnegyed, az Alfama. Az 1755-ben itt pusztító földrengésnek, szökőárnak és tűzvésznek köszönhetően ez Lisszabon legrégebbi épen maradt része. Izomlázzal fenyegető, ráadásul többszöri eltévedéssel nehezített hegymászás után végre megérkezünk a Lisszabont megkoronázó Szent György várhoz. Útközben pihenés gyanánt szusszanhatunk egyet-egyet: szép kilátópontok, hangulatos sikátorok, régi templomok kísérik utunkat.

A világörökség részévé nyilvánított Jeromos kolostort a város egy másik részében kell felkutatnuk. De érdemes, mert az épület egy számunkra teljesen ismeretlen stílus, a manuelin jegyében épült, mely a gótika sajátos portugál válfaja. Jellemzője a földrajzi felfedezésekkel és a hajózással kapcsolatos motívumok használata, nevét pedig a világjáró hajósok útnak indítójáról és a gigantikus épület megálmodójáról, Manuel királyról kapta. Odabent Vasco da Gama sírját és egy szellős kerengőt találunk. A kolostorral majdnem szemben tornyosul a Felfedezések Emlékműve, innen néhány percnyi sétával érhetjük el a másik hírességet, a város szimbólumává vált Belém- tornyot.

A portugál főváros egyik legnagyobb attrakciója kétségkívül a gigantikus, Oceanáriumnak keresztelt akvárium, ahol testközelből szemlélhetjük a tengerek és óceánok élővilágát. Az üvegfal túlsó oldalán lenyűgöző látványt nyújtanak a békésen közeledő cápák, a csoportokba verődő ráják, a vidáman játszadozó fókák, és a kisebb tartályokban élő sárga, kék vagy éppen rozsdavörös halak, medúzák, rákok.

Lisszabonban az éjszakai szórakozások központja a belvárosi klubok mellett az Április 25. híd lábánál található Docas-nak nevezett negyedben található, ahol a blues-kocsmától a szamba-tanfolyamon át a diszkóig szinte minden könnyűzenei műfaj képviselteti magát. Néhány hely magyar idő szerint – vagyis már hajnali 4-órakor – bezár, de ha valaki tovább mulatna, széles kínálatból válogathat, ám ne lepődjön meg, ha napkeltekor még mindig több száz méteres sort lát a bejáratnál.

Algarve
Portugália második legnépszerűbb turistacélpontját, a déli Algarve tartományt vörös sziklafalak alatt elterülő homokos strandok, víz közeli barlangok, a kék szín több tucatnyi árnyalatát felvonultató tengervíz, és hangulatos települések jellemzik. A vidék első turistái valószínűleg a római katonák voltak, akik itt pihenték ki a csaták fáradalmait. Az általuk épített paloták, fürdők nyomai még most is megtekinthetők. A nyolcadik században még a móroknak is annyira megtetszett a hely, hogy csak öt évszázad elteltével lehetett őket hazaküldeni innen. Nevet is ők adtak e vidéknek, hiszen az „Al garb” arabul nyugatot jelent.

Cabo de Sao Vicente a hatalmas világítótoronnyal jelzett földnyelven, a kontinens legdélnyugatibb pontján fekszik. 3000 wattos égőjének köszönhetően a hajók már 90 kilométeres távolságból tudják, merre is kerüljék ki a tarajos hullámok között megbújó éles sziklaszirteket.

A mondás szerint a járható út Sagres-ben véget ér, hacsak nem hallgatunk az álmainkra. Tengerész Henrik például tovább álmodozott, és a XV. század elején itt hozta létre az első hajózási iskolát. A középkori városfallal határolt Lagos-ban békésen megfér egymás mellett a múlt és a jelen. A város modern szállodasorai, csapóhíddal védett erődítményei, tarkára festett halászbárkáktól hemzsegő kikötői egyszerre ígérnek nyugodt pihenést és nyüzsgő városi felfedezőtúrákat.

Portimaot, a turisták egyik kedvenc városát a harmincas években fedezték fel az angolok. Az első utazókat leginkább a Praia da Rocha, a város pazar adottságú strandja igézte meg, azóta itt télen-nyáron, napi 24 órában pezseg az élet. Ám aki kevésbé mozgalmas nyaralásra vágyik, az inkább a Portimaotól néhány kilométerre fekvő Ferragudoban szálljon meg, abban a festői kisvárosban, ahol a legnagyobb zajt talán a halászbárkák evezőinek csapkodása kelti.

Innen a francia és angol kalózhajók támadásait hősiesen hárító Albufeirán, a golfpályáiról híres Villamourán keresztül visz az út a tartomány fővárosába, Faroba. A gazdag múltat maga mögött tudó város a Formosa folyó deltatorkolatában fekszik. Faro építészetében – viharos történelméből adódóan – megfigyelhető a korok és stílusok keveredése: legjellegzetesebb emléke a gót, barokk és reneszánsz jegyeket is magán viselő katedrális.

A városnézések és kirándulások közepette azért nem szabad megfeledkezni a pihenésről sem. Azt persze nem árt tudni, hogy az Atlanti-óceán vize itt frissítően hideg, és a hullámok szinte lankadatlanul ostromolják a partot – a szörfösök legnagyobb örömére. Nem kell azonban rögtön a szállodai medencébe rohanni, a turisták kényelme érdekében számos strandra építettek hullámtörőket.

 

Sintra Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedően szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

Évora Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központjában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festőien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.

Lagos az ország legnépszerűbb üdülőhelye. Itt a napon és a homok kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

Sagres, ez a kis halászfalu lenyűgöző, szélfújta sziklákon nyugszik Portugália dél-nyugati részén. A falu szomszédos Lagossal, és ez azt jelenti, hogy nem teljesen mentes a turistáktól, bár a kikötő még mindig a csónaképítés és a rákászat központja. Az a legenda járja, hogy Tengerész Henrik itt alakította meg tengerészeti szakértőkből álló tudós csapatát, és támogatta a felfedezőket, akik később megalapították a Portugál birodalmat. A közelben sok a strand, és itt található a kopár, trónusra emlékeztető vidék, a Cabo de Sao Vicente, Európa dél-nyugati pontja. A magánházak szobái vagy a jól felszerelt kempingek a legkevésbé költséges szállások. Sagres kb. 30 km-re van Lagostól nyugatra, és buszjáratok kötik össze a két települést. Kevésbé rendszeres a közvetlen kapcsolat Évora és Lisszabon között.

Madeira - a zöld sziget : A marokkói partoktól nyugatra található szigetcsoport. Elsősorban természeti szépségei, kellemes fekete fövenye, pompás csúcsai miatt vált az idegenforgalom fellegvárává. Egy vulkánkitörés alkalmával keletkezett. A part egy része homokos, de jobbára meredek sziklafal éri el az óceánt. Üdülést, kellemes pihenést ajánlunk elsősorban a fővárosban, Funchalban. Akik a csendes, eldugodt helyeket keresik, azok is válogathatnak a sziget többi részén kínált szállodákból, residentálokból, privát házakból.
A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira régóta készteti álmodozásra az utazókat. Meglehetősen nagy elszigeteltsége révén - 1000 km-re fekszik Lisszabontól és közel 550-re Marokkótól - sokáig az önkéntes száműzetést keresők helye volt (itt talált menedéket például IV. Károly a Monarchia bukása után), és ma is úgy érezzük: a nagyvilág zajától elvonulva paradicsom-közeli állapotba kerültünk. Elég a botanikus kertből letekinteni a városra, sétálni a kiskertekben növő banánfák között vagy a sziget belsejének a hegyei között, és rájövünk: megérte ekkora távolságra eljönni.

Info vonal

06 1 445 06 28

Online ajánlatkérés

Utazása minden részletét kívánsága szerint állítjuk össze.
Testre szabott ajánlatot
dolgozunk ki Önnek!

Hírlevelek

Különleges információk hetente
a világ egzotikus helyszíneiről,
egy új szemszögből.

Legutóbbi hírlevelünk ajánlatai

Ajánlatainkkal kapcsolatban a 06 1 789 0147 telefonszámon vagy az sales@privilegetours.hu címen érdeklődhet.

  Privilege Tours Kft.

  1053 Budapest, Papnövelde u. 3.
  (térképes nézethez kattintson ide)
  Telefon: 06 1 445 0600
  Fax: 06 1 789 0148
  E-mail: info@privilegetours.hu
  Engedélyszám: U-001139
  © 2010 - 2015 - Minden jog fenntartva!Az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

  - köszönjük, hogy velünk utazik. Privilege.