Korfu Görögország

Görögország nyaralás

Megérkeztünk! Kilépve a repülő ajtaján megcsap minket a citrusok illata és fülünkben a kabócák ritmusa dobol. Igen, Görögországban itthon vagyunk! Itt nincs idegen, mindenki ismerős az első pillanattól kezdve. Az emberek közvetlen természetessége és a táj varázsa évről évre látogatók millióit vonzza Zeusz földjére, az istenek hazájába. Jöjjön velünk az európai kultúra bölcsőjébe, ahol a tenger és az ég kékje összeér!

Időzóna: Magyarországkoz képest +1 ÓRA.

Éghajlat: Az ország északi részén kontinentális, míg a többi részén mediterrán éghajlat uralkodik. Magas az évi napsütéses órák száma és nyáron ritka az eső.

Korfu: itt nyáron is előfordulhat eső gyorsan átvonuló zápor formájában. Július-augusztus hónapokban elviselhetőbb a klímája, mint a déli szigeteké, mivel a dús növényzet védelmet nyújt a nap erős sugaraival szemben.

Kréta: április-május ill. okt. a zöld Kréta időszaka. A sziget belső részén, ahol a nagy hegyvonulatok húzódnak, elviselhetőbb a nyári nagy hőség időszaka. Májustól október végéig kitűnő nyári idő van a szigeten.

Rodosz: a nyugati part szeles, ezért előszeretettel utaznak ide szörfösök, és a vízi sportok kedvelői. Rodosz szigetén májustól október végéig nyári, fürdésre alkalmas idő várja a vendégeket.

Egészségi tanácsok: A szigeteken, a nagyobb üdülőhelyeken található orvosi rendelő. Ha van az utasnak BBP biztosítása, akkor a legtöbb helyen ingyenesen ellátják. Az orvosok mindenütt beszélnek angolul, így lehet velük kommunikálni. A gyógyszereket a patikában ki kell fizetni, de itthon a biztosító a számla ellenében visszatéríti az összeget. Korfun, Krétán és Rodoszon van kórház, viszont Santoriniről a súlyos eseteket Krétára szállítják, mivel a helyi kórház nagyon pici.

Görögországban már mindenütt angol toalettet használnak, viszont a csatornarendszer szűkössége miatt a toalettpapírt nem szabad beledobni.

Egyebek: ÜZLETEK:
Az üzletek a mediterrán területeken általában reggeltől késő estig nyitva vannak, de a legnagyobb forróság idején – 13-16 óra között – bezárnak. A forgalmas üdülőhelyeken a szupermarketek egész nap nyitva vannak.
POSTA, TELEFON:
A levelek kb. 1 hét alatt érnek haza. Bélyeget kioszkokban lehet kapni. Az utcai telefonok kártyával működnek, de lehet a postáról kapcsolással telefonálni. Érdemes a Matáv hívókártyát kiváltani és azzal telefonálni haza. A mobiltelefon-hálózat lefedettsége jó. A posta 8-13 óra között tart nyitva és az OTE felirat jelzi őket. A postaládák sárgák.
JOGOSÍTVÁNY
Nemzetközi jogosítvány kell és 21. életév betöltése a gépkocsibérléshez. Itthon az önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáiban lehet kiváltani a nemzetközit.
ÉLETFORMA
A mediterrán emberek életritmusát az időjárás határozza meg. Későn kezdődik náluk a nap és délig ülnek a frappéjukat kavargatva egy-egy taverna teraszán jókat beszélgetve egymással. Napközben kevés ételt fogyasztanak, azt is inkább gyümölcs formájában. A kis ebéd utáni szieszta nem csak az emésztést segíti, hanem a nagy hőségtől is megvéd. Késő délután, a hőség enyhülésével ismét kinyitnak az üzletek és megindul az élet. A vacsora későn este kezdődik és hajnalig tart. Komótosan esznek, élvezve az egyes fogásokat és közben retzinával és helyi görög borokkal öblítik le a falatokat.
Nem lehet őket siettetni, ez az ügyintézésnél problémát jelenthet. Daxi, mondja a görög és ezzel elintézettnek tekint mindent, de ilyenkor érdemes rájuk nézni kicsit később és számon kérni rajtuk, amit ígértek, mert könnyen felejtenek.
Az ortodox vallás szigora náluk leginkább a család tiszteletében mutatkozik. A görög férfiak egyszer házasodnak életükben és a válások száma nagyon alacsony az országban.
ÁRAM ÉS VÍZSZOLGÁLTATÁS:
A feszültség 220 volt. A konnektorok megegyeznek a szabvánnyal. A melegvíz és áramellátás egy része napkollektorral történik, ami a borús időszakokban fennakadást okozhat az ellátásban.
IVÓVÍZ:
Iható, de az érzékeny gyomrúaknak a palackozott víz fogyasztása ajánlott. Minden boltban kapható Zagora néven. Ez nem ásványvíz!
BORRAVALÓ
Általában 10%, de az elegánsabb helyeken a szervízdíj rajta van a számlán.
MOTORBÉRLÉS
A görög utak igen keskenyek és kanyargósak, ezért csak gyakorlott vezetőknek ajánljuk a motor-, és autókölcsönzést. A nyaralóbalesetekben vezető helyen állnak a motorbalesetek Görögországban.