hévízi tó

Hévíz Gyógytó

A Hévizi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, a Balatontól mindössze 6, Bécstől 198, Budapesttől 193 km-re található.

A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen található barlangban fakad.
A hévízi gyógyfürdőzők tapasztalatból is tudják, hogy a tó kétharmadában a víz mélysége 150-200 cm között változik, a tó szélső részein le lehet állni a talajra, combközépig beáshatjuk magunkat a meleg víz által felpuhított, gyógyító tőzegiszapba.

Tudta?…
Nagyságát tekintve kevéssel marad el tőle az Új-Zélandon található 3,8 ha nagyságú Echó-krátertó, ami azonban magas hőmérséklete miatt (50-55 C) fürdésre alkalmatlan.

A víz melegét és egyben gyógyító hatását 54 hektáros erdő védi a külső környezet ártalmaitól. Télen, valamint a kora tavaszi és a hűvösebb őszi reggeleken a tavat könnyű pára borítja, amely gátolja a víz lehűlését, így lehetővé teszi a téli szabadtéri fürdőzést. A tó vízhozama 410 l/mp, így a víz három naponta kicserélődik, hőmérséklete télen sem csökken 22 C alá, nyáron eléri a 38 C is.

hévízi tó

Gyógyhatása:
A gyógyvíz speciális összetételének és a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhetően, a Hévízi Gyógytó hatása igen széleskörű felhasználást tesz lehetővé, megelőzés és gyógyítás terén egyaránt.
A komplex balneoterápia alapját képező gyógyiszap és gyógyvíz magában egyesíti a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhe radon emanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait.
A kúra gyógyászati javallatai a mozgásszervi megbetegedések széles spektrumát ölelik fel: előnyösen alkalmazható reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/izületi megbetegedések, Bechterew-kór, gyulladásos izületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész-reuma, másodlagos izületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, izületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére.
A kezelések nem csak pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozzák a fájdalmak kiújulását és így a tavaszi kúra, fájdalommentes karácsonnyal ajándékozza meg a reumával küszködőket.
Nem javasolt azonban fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.
Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban pedig a gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

Világörökség:
A Hévízi Gyógytó nemzeti kincsk.
2003. januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a Hévízi-tavat természeti kategóriában a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi félsziget természeti jelenségeivel ún. sorozatjelöléssel az új, magyar Várományosi Listára.
A hévízi gyógyászat több száz éves fejlődése és a világon egyedülálló természetes gyógytényezőkön alapuló balneoterápia, továbbá a helyi és regionális környezetre, kultúrára gyakorolt hatásával, illetve egyedülálló élővilágával érdemelte ki a Világörökség Várományosi listáján jelölést.

Elérhetőség:
Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht.
Cím: 8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Telefon: 83/501-700
Fax: 83/540-144