Szantorini

Szantorini látnivalók

Szantorini a Kükládok szigetcsoport legdélebben található tagja. Hívják még Thérának vagy Thiranak is ezt a kör alakú vulkanikus szigetcsoportot.

Területe mindössze 73 négyzetkilométer. I.e. második évezredben egy vulkanikus robbanás robbantotta be a sziget közepét, így hozva létre egy belső tengert, mely a hajók számára alkalmas kikötőként funkcionál jelenleg. Egyes teóriák szerint ehhez a szigethez kapcsolódik az Atlantisz legenda, az elsüllyedt világ legendája.

A szigeten több birodalom is gyakorolta uralkodói befolyását az évezredek során. Csupán a görög szabadságharcot követően, 1830-ban lett ismét Görögország része. A sziget neve Szent Irént jelent, ezt a nevet a XIII. században kapta a térség, a névadók a velenceiek voltak.

Jelenleg a sziget az egyik legnagyobb turista célpont, olyannyira, hogy nyáron problémát jelent az ivóvíz ellátás, továbbá a nagy látogatottság miatt komoly környezetvédelmi problémák vannak a térségben.

A sziget fővárosa Fira, a vulkán majdnem teljesen függőleges peremére épült. A szórakozóhelyek teraszairól közvetlenül a kráterbe tekinthetünk. Nyáron benépesül a város, a kikötő telve van luxus óceánjárókkal. Sötétedés után a kráter oldala kivilágításra kerül a szórakozóhelyek révén, a látvány egyedülálló.

A sziget legkedveltebb üdülővárosa Kamari, mely tíz kilométerre van Firától. Mindennel rendelkezik, ami egy nagy forgalmú üdülővárosban elvárt. Itt rendezik meg évente a híres jazz fesztivált. Éjszakai élete kiemelkedően pezsgő, főként a tengerpart sétányán található szórakozóhelyek révén. Itt található a híres fekete strand. A parton fekete homok található, mely vulkáni kőzetből született.

Szantorini látnivalók
Sunset in Oia, Santorini.
Here is my version of the sunset shot in Oia. This is a blend of 3 shots, 1.3 to 20 seconds, processed as follows:
1) Reduce noice on all 3 raws.
2) Create HRD in Photomatix
3) Blend using Exposure Fusion, sliders set to produce the most natural looking image while still showing some detail in the very dark areas.
4) PS smart sharpen.
5) PS burn the bottom
6) Nik Brilliance and warming
7) Nik Indian summer to warm th elights, masked to not affect the rest.
8) Nik sunlight, brushed over the buildings to add more light
9) Nik Glamour Glow to remove detail in the dark areas.
10) Detailed curves lightening pn windmills.
11) Dodge buildings that were too dark.

A szigeten található Mesa Vouno hegy gyönyörű látképet nyújt, de megmászni is érdemes, ugyanis a hegy tetején az ókori Thira városára, melyet hozzávetőlegesen i.e. 1000 körül alapítottak. Az antik város épületei közül sikerült feltárni a színházat, az agorát, és több magánépületet. Egy igazi romvárost tekinthetünk meg, ha vesszük a fáradságot, hogy megmásszuk a hegyet. Kamari felől kövezett út vezet fel a hegyre, mely révén könnyebben is megtehetjük a felfelé vezető utat. Amennyiben érdeklődésünket felkeltette a romváros látványa, találunk egy több ezer éves feltárt romvárost Akrotiri-ben is. Egyes feltevések szerint ez a romváros lehetett az egykori Atlantisz központja. A romvárostól nem messze található a világ egyik legkülönlegesebb strandja, a Vörös part. A homokos part sötétvörös, különleges vulkanikus kőzetből született a part homokja, mellyel leginkább olyan érzésünk lehet, mintha a Marson strandolnánk.

A sziget másik erősen látogatott városa Oia, mely szintén a kráter peremére épült. Építészete, ahogy a sziklafalba vájt házak és szórakozóhelyek megmutatkoznak, igen érdekesek, elsősorban az emberi leleményességet bizonyítják. Rengeteg szállodát és luxus apartmant találunk a városban.

Szantorinin járva érdemes elhajózni Nea Kameni szigetre, mely tulajdonképpen egy lávatömeg a tenger közepén. Ez egy viszonylag új kráter, ötven éves lehet. Egészen különleges élményt nyújt a lávafolyamok tetején tett séta, főként, hogy némely lávakupac még ma is kénesen füstölög. Teljes körpanorámát kapunk a környező szigetekre.