zurich

Zürich látnivalók

Zürich, Svájc legnagyobb városa, fontos gazdasági, kulturális és művészeti központ.Zürich az Uetliberg és a Zürichberg közé van beágyazódva.Zürichben a bankokon kívül is sok minden található.Egy tanulmány szerint Zürichben világviszonylatban is magas az életszínvonal. Ehhez nyújt segítséget a számos kulturális és szabadidős program, a sok zöld terület, az óváros utcácskái és a sétálóutcák kávézókkal és butikokkal.Évente 9 millió turista jön Zürichbe, de a város mégis megőrizte kisvárosi jellegét.A gigantikus művészeti és kulturális ajánlatok mellet Zürich természetesen történelmi emlékekkel és modern építészettel is büszkélkedhet.

A város szimbólumai, a Großmünster tornyai a Limmat felé néznek és a legjobban a Rathausbrücke-ről látszanak.A székesegyházat Nagy Károly alapította, egyes részei egészen a 11.századig nyúlnak vissza, különösen a kripta, mely Svájc legnagyobbika.

Habár a szép Fraumünstert már a 9.században alapították, elsősorban a 20 században, a Marc Chagall által készített üvegablakok azok, amelyek a turistákat vonzzák.Ezek a művészi üvegablakok a reggeli fényben a legszebbek.
A Kunsthaus Zürich a legnevesebb művészeti galéria svájci és nemzetközi művészek képeivel és szobraival.Norvégián kívül itt található Edvard Munch műveinek legnagyobb gyűjteménye.

zurich

A Schweizerische Landesmuseum egy háromszögletű kertben áll, a főpályaudvar és a Limmat és a Sihl folyók között.Ebben a múzeumban nemcsak képeket és szobrokat gyűjtenek, hanem szinte mindent ami Svájc kultúrájához tartozik, órákat, fegyvereket, zászlókat, szerszámokat és játékokat.

A Zunfthaus zur Meisen 18. századi svájci kerámiákat és porcelánokat állít ki.Az elegáns rokokó galériák megfelelő keretet adnak a gyönyörű porcelánfiguráknak.Az 1757-ben rokokó stílusban épült épület a legszebb a céhek korszakából.
A Rietberg Múzeum három épületben helyezkedik el, a Villa Wesendonck-ban, a Park-Villa Rieter-ben és a Haus zum Kiel-ben.A múzeumban főleg indiai, kínai és afrikai művek láthatóak.

A Bellevue a város szívében fekvő tér.Itt tartják a nagyobb fesztiválokat és rendezvényeket.
A téren áll Zürich híres Operaháza is,mely 1.100 személy befogadására képes.

A Kronenhalle Svájc legismertebb, tradicionális étterme.Ez a művészek találkozóhelye.Nemcsak az elsőosztályú ételek, hanem a bőrrel bevont falak, a márvány asztalok és a Picasso és Paul Klee festmények a falakon is csábítják a kicsit vastagabb pénztárcával utazókat.A szépeket és gazdagokat még ma is a Kronenhalle-ban lehet megtalálni.