Dubrovnik látnivalók

Dubrovnik látnivalók

A világ egyik legszebb üdülőhelyét láthatjuk, ha elutazunk Dubrovnikba, hiszen ez az Adria gyöngye. Bár a földrengések és a háború nagyon sok kárt okozott a városban, újjáépítették. A várost a hetedik században alapították. Az évszázadok során sok híres író lett ismertté innen, talán ezért is tartják az irodalom központjának. Ennek tisztelegve tartják meg minden évben a Dubrovnik Nyári Fesztivált, mely az ország legkiemelkedőbb kulturális fesztiválja 1950 óta. Amennyiben meglátogatjuk ezt a várost, a következő nevezetességeket mindenképpen látnunk kell.

Dubrovnik városfala a legkomolyabb védelmi rendszer a XVI. század óta Európában. Két kilométer hosszú, hat méter széles, huszonöt méter magas. A teljes óvárost körülveszi. Nyolcszáz éven keresztül épült, míg olyanná lett, ahogy most láthatjuk. Jelenleg teljes egészében végigjárható. Teljes képet kaphatunk általa egy igazán komoly védelmi rendszerről.

A Bokar-erőd eredetileg védelmi célból épült, később börtön lett, ma színházi előadások színhelyeként funkcionál. A Lovrijenac-erőd 36 méter magas, mely védelmi funkciókat látott el, ma szintén kulturális rendezvényeknek ad otthont. Érdekessége, hogy szinte csodával határos módon, három hónap alatt épült fel a XIV. században. A Minceta-erőd az óváros legmagasabb pontja, és a mai napig ez a torony a város szimbóluma. Szintén a XIV. században épült.

A Bell Torony, más néven Óratorony a XV. század óta áll a városban, bár az állapota már nem az eredeti, hiszen a huszadik század elején újjá kellett építeni. Különlegessége, hogy ez egy napóra, a harang pedig kétezer kilogramm, mely igazán elképesztő.

A XII. században elpusztult a katedrális a városban, annak a helyére épült a ma is látható épület, mely 1713-ban épült.

A Lokrum-sziget nagyon közel van Dubrovnik kikötőjéhez, pár perces hajóút. A sziget északi felén strand is van, a tengerpart sziklás. A szigeten este nyolcig lehet tartózkodni, szórakozó központok nincsenek a szigeten. Ide azoknak érdemes ellátogatni, akik pihenni szeretnének.

A Régi kikötő ma már nem használatos, az új kikötő a városon kívül van. Ennek ellenére érdemes meglátogatni, mert szép és csendes hely, továbbá nagyon szép a kilátás a hegyekre.

Dubrovniktól nem messze találhatjuk a világ legrégebbi arborétumát, a Trstenoi arborétumot. Rengeteg ritka növény található még ma is ebben a botanikus kertben, annak ellenére, hogy nemrég egy szerencsétlen támadás során sajnos a nagy része leégett. A mai napig ez a legősibb botanikus kert.

dubrovnik

Az Onofrio kút már sajnos nem eredeti állapotában van, hiszen az 1667-es földrengés alkalmával sajnos ez is elpusztult. Nevét alkotójáról kapta, Onofrio della Cava-ról, aki 1438-ban építette a tizenhat oldalas ivókutat, ami jelenleg is része a városi vízvezeték-hálózatnak.

Két nevezetes palota van Dubrovnikban, a Rektor Palota és a Sponza Palota. A Rektor Palota a kormányzó székhelye volt régebben. A Katedrális mellett helyezkedik el, ez a XV. században épült. A Sponza Palota a XVI. században épült. A középkorban állami hivataloknak adott otthont.

A nevezetes sétáló utcát a Placat, melyet Stradunnak is hívnak, a világ legszebb sétáló utcájának tartják. Ez az utca ötszáz éves, hossza 300 méter.

Dubrovnik strandjai rendkívül tiszták és nagyon szép helyeken találhatóak. A legnépszerűbbek a Banje, a St. Jakov, a Lapad és a Copacabana. Nem csak úszásra napozásra, de az extrém sportok kipróbálására is alkalmasak.