Houmt Souk

Houmt Souk

Jerba lakosai nem falvakba vagy városokba tömörülve laknak, hanem hagyományosan egymástól elszigetelten, elszórt családi tanyákon, a menzelekben. Ezért Houmt Souk az egyetlen igazi városias település, és egyben a sziget fővárosa is.

Sidi Zituni zawiájában kapott helyet a Népművészeti és Hagyományőrző Múzeum. Helyi népviseletet, ékszereket, fazekasárukat, festett ruhásládákat és koporsókat tekinthetünk itt meg, valamint az egykori ciszterna helyén egy fazekas műhelyt. A múzeumtól jobbra találjuk a Török mecsetet, mely kívülről érdekes látványt nyújt, csak egy minaretből és a fürdőházból áll. Tőle nem messze van az Idegenek mecsete, melynek legnagyobb kupoláját friss növényi hajtások veszik körül, csak muzulmánok látogathatják. Érdemes megnézni a Borj el-Kebir-t, azaz a Nagytorony épületét.

Houmt Souk Tunézia

A hely első lakóira az ásatásokon talált római szobrokból következtethetünk. Az első erődöt Roger de Loria építtette, miután 1284-ben az aragóniai királytól megkapta a szigetet, jutalmul azért, hogy elfoglalta. A hafezita szután, Abu Faris a XV. század elején teljesen leromboltatta az erődöt, hogy helyén felépítse a jelenleg is láthatót, mely a sziget lakóit védte a spanyol támadásokkal szemben. A part mentén láthatjuk az egyszerű piramist, mely a Koponya-halomnak állít emléket. Dragut hátborzongató keresztényellenes trófeája 1560-tól 1848-ig éktelenkedett itt, csak ekkor sikerült az európai kolóniának elérnie, hogy elszállítsák a keresztény temetőbe. Érdemes megnéznünk a Sejk mecsetet, mely nemrég lett felújítva.

Houmt Souk Jerba

Szállodák

A tengerparti szállodák luxusszínvonalat nyújtanak, amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor ott van a két egycsillagos szálloda, a Hajji és a Nozha. Olcsó és különleges szállást biztosít számunkra az Arischa és a Marhala, melynek különös, kibucos hangulata van.