Cres sziget

Cres sziget

Cres szigete Horvátország legnagyobb szigete, területe 405 km2. A szomszédos Losini szigettel korábban egy sziget volt, de még a római uralom alatt elválasztották a két szigetet egy csatornával, hogy hajózható legyen. Manapság egy híd teszi lehetővé az átjárást a két sziget között.

Cres sziget Horvátország

A sziget sok uralom alatt megfordult, végül 1947 óta tartozik Horvátországhoz. A szigeten számos település található, melyet egyetlen út köt össze, mely a sziget hosszán húzódik végig. A sziget érdekessége, hogy hihetetlen mennyiségű, mintegy 1300 növényfaj él itt.

A sziget fővárosa Cres, ahol kizárólag gyalog lehet közlekedni. Van egy kikötője és néhány régi épülete, amit érdemes megtekinteni. A sziget legrégebbi települése Beli, mely egy 130 méteres dombon helyezkedik el. Kirándulások kiindulópontja lehet, a közeli Tramontane erdőinek köszönhetően.

A sziget közepén, 22 kilométerre Crestől található Lubenice, mely egy sziklákra épült középkori város. Nyáron minden pénteken zenei estén vehetünk részt. Strandja igen nehezen elérhető, de pont ezért nyugalma háborítatlan. Amennyiben üdülővárost keresünk a szigeten, akkor Martinscica a megfelelő választás, mely a sziget egyetlen üdülővárosa Cres mellett. Találhatunk még a szigeten egy halászfalut, melynek tengerpartja kiválóan alkalmas a pihenésre. Egészében véve az egész sziget a háborítatlan nyugalom és csendes kikapcsolódás szigete.