Rab sziget

Rab sziget

A Rab sziget fő nevezetessége Horvátország legnagyobb homokos strandja, a Paradicsom-part, mely a sziget 22 kilométeres hosszából két kilométert foglal el. Itt van a legfinomabb homok, mely sekély vízzel párosul, talán ezért a leghíresebb és legkeresettebb strand a világon. A strandot fenyőerdők övezik. A strandot Lopar városában találhatjuk meg, 14 kilométerre Rabtól.

Rab sziget Adria

Mondhatjuk, hogy a Paradicsom-part az Adria leghíresebb strandja. Ezen kívül, ha más strandra vágynánk, megtalálhatjuk még a Sahara strandot Lopar városában, továbbá a Pudarica strandot, mely a híres Santos Klub tett ismerté. Mégsem pusztán ez tette Rab szigetet ennyire keresetté, hiszen már i. e. 360-ban is lakták a szigetet, aminek köszönhetően a térség kifejezetten múzeum-szigetté vált. A szigetet hajóval vagy komppal érhetjük el legegyszerűbben. Mára a sziget egy wellness oázissá vált. A sziget fővárosa Rab város, melynek szimbóluma a négy román harangtorony, melyek a XI. században épültek. Kettőbe még ma is felmehetünk, hogy megcsodálhassuk az elénk táruló panorámát. Amennyiben ellátogatunk az óvárosba, ott találhatjuk a Komrcar parkot és a Dundo erdőt, mely a világ legszebb mediterrán erdője.

A sziget különlegessége az évente megrendezésre kerülő középkori fesztivál és íjászverseny, mely alkalmával középkori öltözékek, ételek, mesterségek kerülnek bemutatásra. Ezzel is utalva a sziget ősi történelmére. Nem csak a fesztivál ideje alatt lehet részünk időutazásban, elég ha meglátogatjuk Kamport, az öreg halászfalut, ahol mintha megállt volna az idő. Itt igazán érzékelhetjük a valódi, hamisítatlan mediterrán atmoszférát.

Rab környéke tele van lakatlan szigettel, melyek közül legismertebb Goli Otok, mely hosszú időn keresztül börtönként funkcionált. Az I. világháború idején az orosz hadifoglyokat szállították ide, később politikai foglyok börtöne volt, majd még később a köztörvényes bűnözőket őrizték itt. A börtönök húsz éve bezártak, azóta turista látványosság.