Siracusa látnivalók

Siracusa látnivalók

Siracusa ősi város Olaszországban, Szicília szigetén. A sziget délkeleti részén fekvő  város két részre osztható, egy régi és egy új városra.

Siracusát már az  i.e. 730 körül korinthoszi telepesek alapították. A város, alapítását után, nagyon gyorsan  virágozó fejlődésnek indult és ez által fontos kulturális központ lett belőle. Ebben az időben élte fénykorát és már ekkor lakosainak száma 500 ezer fő körüli volt. Ma Siracusa főleg látványos műemlékeinek köszönhetően a turisták kedvelt uti célja.   Az óvárost a fallal körül határolt Ortiga szigetén láthatják.

A szigetet a szárazföldön épült új városrésszel két híd köti össze. A falakon belül a kellemes és nagyon szép, romantikus szűk utcácskákban igen sok barokk műemlék fedezhető fel.

A helybéliek nagyon kedvelt helye a Piazza del Duomo. A csodálatos dóm az 5. században épült igen látványos görög Athéné-templom átépítésével készült el.  Siracusa új városa, főleg az ókori ásatásoknak, és az ókori Siracusánk köszönhetően csalogatja ide a látogatókat. Az itt található és látogatható régészeti park, a Parco Archeologico területén két antik színház, II. Hieron oltára, római amfiteátrum és más értékes ókori leletek találhatók.

Siracusa Olaszország

A 74 m magasságban levő Siracusa felé tornyosuló Santuario della Madonna delle Lacrime zarándoktemplom uralja a várost. Múzeuma nagyon nagy hirű, ez a  Museo Archeologico Regionale “Paolo Orsi”, ahol az ősi tárgyakat nagy számban lehet látni. Ezek mellett egyéb látnivalók a Grotta dei Cordari és a Latomie del Paradiso barlangok.

Siracusába utazva egészen biztos, hogy nem csalódnak a történelem kedvelői.  A helyi műemlékeket nem régiben,  2005-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára. Siracusában mára már csaknem 120 ezer fő él.

A Kr. e. 8. században görög gyarmatosítók érkeztek akik megalapították az első szicíliai városokat, köztük  Catania (Katané) és Messina városát. Ezek mind a tengerparton helyezkednek el.  Ennek köszönhetően a kereskedelmi és személyforgalom lebonyolításában rendkívül nagy szerepet játszottak és még mai játszanak az Adriai tenger parti kikötőik.

További látnivalók Olaszországban

Prato látnivalók