isztria látnivalók

Isztria látnivalók

Az Isztria-félszigeten egyszerre érezhetjük az igazi mediterrán tengerparti hangulatot, a lankás dimbes-dombos zöldellő, szőlőültetvényes vidékeket, a hegyvidék hangulatát és az igazi nyaralós strandolós lazaságot. Nézzünk egy kicsit körbe hogyan tudjuk aktívan eltölteni nyaralásunkat az Isztria-félszigeten.

Motovun

Motovun már az Isztria-félsziget kellős közepén a szárazföld belsejében egy kis dombon ágaskodik. Sokan ismerik Motovun fotóját, mivel mára az Isztria egyik jelképévé vált. Csináljuk egy szabadnapot nyaralásunk során, keljünk fel korán és látogassuk meg ezt a kis középkori városállamot. (Azért érdemes még reggel elindulni, mert délutánra akkora a hőség, hogy nem tudunk felmászni a dombtetőre.)

Ha elérkeztünk Motovun falucskához parkoljunk le az alsó parkolóban, vagy útdíj fejében hajtsunk fel a város aljáig. Főszezon idején érdemes még lejjebb megállni, mert a felső parkolóban biztosan nem találunk szabad helyet.

Parkolás után induljunk el, megmászni a felfelé vivő utcácskákat. Mire az alsó kapuhoz felérünk, már addigra is megbánjuk, hogy elindultunk, de érdemes továbbmásznunk a felső városig. Fent a dombtetőn egy igazi kis elszeparált és elszigetelt élet, egy kis városállam fogad bennünket. Sétáljunk végig a várfalon, járjunk be közben a szemünkkel a szemközti dombokat, legeltessük egy kicsit a szemünket a szőlőültetvények egyenes és szabályos sorain. Sétánk végeztével üljünk le egy kicsit megpihenni és igyunk meg egy kis finom horvát kávét, vagy a merészebbek egy kis hazai horvát bort.

Porec

A következő kötelező látványosság Porec városa. Porec egykoron egy nagy tekintéllyel bíró városállam volt. Sokáig Porec volt az Isztria központi települése, majd átkerült a hangsúly a félsziget átellenes oldalára Pulára. Mára Porec kiesett a turisztikai életből, egy szerény kisváros lett. Se az óvárosa, se a strandja nem éri el, az innen 30 km-re fekvő Rovinj színvonalát.

Mindezek ellenére sokan nyaralnak Porecben. A személyes tapasztalat az, hogy mivel nincsen már annyira benne a turisztikai életben, így az éttermekben a megszokottnál kedvesebbek a pincérek, jobban megbecsülik a turistákat, sokszor ajándék pálinka is jár az ebédhez. Aki egy nyugis, ámbár jelentős történelmi emlékekkel rendelkező városban szeretne nyaralni, annak tökéletes választás Porec. Azoknak is kiváló szálláshely Porec, aki a környező isztriai falvakat szeretnék felkeresni.

Az igazi kuriózum: a belső Isztria falvai

Hum

A Motovun megmászása után érdemes visszaülni a kocsinkba és tovább autózni a belső Isztria falvai között. Az egyik legismertebb ilyen falu Motovun után Hum falucska. Hajtsunk tovább Buzet felé, majd a város elhagyása után a 44-es útról egy több kilométer hosszan az erdőben kacskaringózó úton érjük el Hum falucskát.

A falu legjobban egy Robin Hood fim díszletére hasonlít, annyi különbséggel, hogy ez a valóság. Hum a maga 17 lakosával a világ legkisebb falva. Két utcából áll az egész falu. Itt minden kőből van, az útburkolatok, házak és a tető is. Érdemes elvezetni az Isztria e messzi, mindentől távol levő szegletébe, mert itt tényleg egy időutazásban lehet részünk, annyira jó állapotban és érintetlenül megmaradt a falucska. Hum falucskában két bolt is található a helyi italokkal (pálinkákkal, borokkal) mézzel és lekvárokkal. Tökéletes ajándék egy Hum-ból származó ital, főleg díszcsomagolásban.

További falvak: Graduc, Vizinada, Mojam..

Motovun és Hum falucskán kívül több tíz ilyen kis mesebeli falu, házcsoportosulás található még az Isztrián. Ezekről a falvakról annyit érdemes tudni, hogy egykoron a Velencei Birodalomhoz tartoztak, ezért sok velencei stílusú temploma, palotái és várfalai vannak. A XVIII. százai pestisjárványban kihalt a települések többsége. Ugyan azóta visszaköltöztek az emberek a falvakba, de a városiasodás miatt a fiatalok elhagyták a vidéki településeket és a városokba költöztek. Ma ezekben a csodálatos kis falvakban 2-300 illetve alig pár ezren laknak.

Csodálatos nyaralásra számíthatnak azok is akik az egy hetes pihenés alatt végiglátogatják az Isztria falvait, vagy éppen egy ilyen kis faluban szállnak meg. Az alábbiakban néhány fotó kedvcsinálóként.

További nyaralás tippek

Páfosz
Gozo