Berlin

Berlin látnivalók

Berlin legismertebb tere az Alexanderplatz.  A város központját képezi. Régi neve “Ökör” volt, ma a helyi lakosok csak “Alex”-ként emlegetik. A téren magasodik a város legnagyobb szállodája, a Forum Hotel, 30 emelettel és 1006 szobával. Valamint ezen a téren látható a világ összes nagyvárosának helyi idejét mutató, nemcsak híres, de nagyon  impozáns Világóra is, és a  Kaufhof ház előtti Barátság Szökőkút.

A Rathausstrassé a tér déli oldalán nyíló sétálóutca nagyon szép, benne még a régi házak állnak, mint az Alexanderhaus és a Peter Behrens által, az évszázad elején tervezett Berolinahaus. A háborút követően csak ez a két épület maradt eredeti állapotában, sértetlenül.  A Győzelmi oszlop a német főváros egyik legmarkánsabb jelképe. A benne felvezető 285 lépcsőt megmászva az oszlop kilátójából nagyon szép kilátás nyílik a városra.

A Charlottenburgi kastély a város legszebb kastélya, és egyben az egyetlen itt megmaradt Hohenzollern-kastély, a valamikori Poroszország művészetével és udvari kultúrájával ismerteti meg a látogatókat a XVII. századtól kezdődően.  A látvány oly gyönyörű mint egy színes képeslap. A kastély kertje az angol és a francia stílus keveréke. A  turistalátványosság mellett a berliniek számára a hely a kikapcsolódást jelent. A kertben áll az olasz klasszicista stílusú Schinkel Pavilon, melyben III. Frigyes Vilmos nyári lakosztálya volt. Az épület látogatható, benne megtekinthető bútorok, képek és szobrok a korai XIX. századból. A kert nyugati oldalán áll a neoklasszicista stílusú Mauzóleum, benne Luise királynő, valamint I. Vilmos Christian szarkofágja.

Berlin

A tó mellett álló Belvedere-t  eredetileg teaháznak építették, ma kiállító terem, melyben a Királyi Porcelánmanufaktúra története látható. A Berlini dóm neobarokk stílusú, egykori porosz protestáns székesegyház. Az épület a Hohenzollernek udvari és emléktemplomaként került megépítésre, ezért nem meglepő, hogy kriptájába 5 évszázad alatt a család 95 tagját temették. Külső és belső látványa káprázatosan szép.

A Vilmos császár emléktemplomot a császár unokája, építtette nagyapja emlékére és dicsőségére. Eredetileg 113 méter magas volt, de a bombázás óta csak 68. ettől kezdve a templom a II. Világháború emléktemploma.

A 368 méter magas TV torony  Berlin legmagasabb építménye és egyben egyik legfőbb látványossága is. Tagja a  Nagy Tornyok Világszervezetének.  Az ultramodern Sony Center a Potsdamer Platzon található. A bevásárló- és szórakoztatóközpont legmagasabb épülete 103 méter magas. A Gendarmenmarkt Berlin és egyben Európa egyik legszebb tere, környékén több színvonalas étterem áll a vendégek rendelkezésre,  amelyek sajátos hangulatot teremtenek.  A Német Székesegyházat a berlini protestánsoknak építették, csodálatos kupolája szintén Karl von Gontard  műve. Ma már nem vallási célra használják, hanem  ”A német történelem kérdései” c. kiállítás helyszíne. A tér nyugati oldalán a Berlini Koncertterem áll. A II. Világháború ezt az épületet is megrongálta,  de sikerült eredeti állapotának megfelelően rendbe hozni és  azóta a városban ez a legnagyobb, 1850 ülőhelyes hangversenycsarnoka. Az Unter den Linden egy 1,5 km hosszú sugárút, a Spree folyó mellett húzódik. Nevét a rajta 4 sorban sorakozó hársfákról kapta. A német főváros legfényesebb része, Európa leghíresebb sugárútja. A Berlini állatkert Németország legrégibb és a világ egyik legnagyobb állatkertje. Az Elefánt Kapuja mint bejárat a Budapester Stassén, az  Oroszlán Kapu pedig a Hardenbergplatzon áll.

Berlin

A híres, történelmi jelentőségű Brandenburgi kapu Berlin központjában helyezkedik el, egy korai klasszicista építmény. Ez nem egy  hagyományos kapu, hanem egy ötnyílású, markáns dór formákkal ellátott kapuzat, homlokzatán  Eiréné, a görög békeistennő képmása látható – mivel  eredetileg ez lett volna “a béke kapuja”. A kapu tetején egy  5 méter magas, négylovas szekerén a városba behajtó, szárnyas győzelem-istennő (Niké) csodálható meg, bronzba öntve. A Brandenburgi kaputól északra áll nemrég átépített  Bundestag , a Német Parlament Alsóháza. Eredetileg is parlamentnek épült, a Német Birodalom parlamentjének. A korinthoszi oszlopokkal díszített nyugati bejárata fölött ‘A német népnek’ felirat olvasható. A Checkpoint Charlie volt a  Berlini Fal megléte idején  a világútlevéllel rendelkezők  határátkelőhelye.

A Haus am Checkpoint Charlie magánmúzeumban a Fal történelmével és a Fal megépítését (1961.) követő történelmi időszakkal  ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  Nikolaiviertel a  legkedveltebb turistalátványosság. A város fennállásának 750. évfordulójára újították fel ezt a nagyon szép középkori városnegyedet. Ebben a negyedben van  Berlin egyik legrégebbi plébániatemploma a XIII. századból, az egyedi szépségű Szt. Miklós plébániatemplom, az aranyra festett erkélyeivel és kőangyalkáival Berlin egyik legszebb épületének tartott nevezetesség. A  Régi Könyvtárral szemben áll, Berlin első színháza, a palota együtteséből kiemelve.

Berlin

A Német Állami Operaház első emeleti Apolló-terme az aranyozott korinthoszi oszlopsorával, velencei csilláraival és intarziás márványpadlójával a világon a legszebb színházak egyike. A Kurfürstendamm eredetileg lovaglópálya volt, ma  Berlin leghosszabb bevásárló utcája, melyben  hatalmas divatcégek, butikok és áruházak hihetetlenül széles kínálattal állnak a vásárlók rendelkezésére.

Utazás Németországban

Stuttgart