El Hierro

El Hierro

A Kanári-szigetek legkisebb szigete El Hierro. Vulkánok tömkelege található ezen az apró szigeten, mintegy ötszáz darab. A Kanári-szigetek eme legkisebb tagja is azért ilyen nagyon kicsi, mert hozzávetőlegesen 50 ezer évvel ezelőtt egy nagy földrengés alkalmával a szigetnek majdnem a fele a tengerbe süllyedt. El Hierro gyakrabban használt neve Ferro.

El Hierro Kanári szigetek

Az ókorban Boldogság-szigetének hívták ezt a helyet, neve fennmaradt, hiszen a XIX. század végéig ez a sziget volt a 0 délkör. A szigeten van egy reptér és buszjáratok is vannak, ennek ellenére nem zsong a turistáktól El Hierro. Azok jönnek ide nyaralni, akik csendes körülmények között szeretnének pihenni. Partja magas és sziklás. Székhelye Valverde. Golfo városban van egy 14 kilométer hosszú strand, mely alkalmas a fürdésre, hiszen a part homokos, a víz nem túl mély.

A szigeten van egy furcsa alakú fákból álló fenyőerdő, az El Pinar, mely elég kísérteties és furcsa, ám az élővilágnak egy sokkal furcsább megnyilvánulását találhatjuk a szigeten, ez pedig az óriásgyík. Ez a gyíkfajta fél méteresnél hosszabra is megnő, fajára nézve szomorú, hogy nagyon jámbor fajta és ártalmatlan. A XIX. századra már majdnem mindet elpusztították a betelepített ragadozók. A század végén még találtak néhányat egy eldugott helyen, de a gyűjtők hamar széthordták ezt a néhány példányt is. A XX. század vége felé újabb „lelőhelyet” találtak egészen véletlenül. Odatelepítettek egy kutatóállomást és egy védőprogram keretében szaporítják őket. Jelenleg 1500 gyík él Lagartio-nál, bár ez még mindig nem biztosítja a faj fennmaradását. Találtak a szigeten arra utaló sziklarajzokat, hogy még ennél is nagyobb testű óriásgyíkok léteztek, továbbá találtak egy mumifikálódott másfél méteres példányt. Talán ez volt az eredete a hajósok által terjesztett sárkány legendáknak. Remélhetőleg sikerül a fajt megmenteni a kihalástól, és még unokáink is láthatják a mesék gyökeréül szolgáló élő legendát.