téli gumi kötelező

Mely európai országokban kötelező a téli gumi?

A téli időszak remek lehetőség a síelésre, kirándulásokra, túrázásokra, sokan pedig nem is állnak meg az országhatárnál, a hideg időszakban is nekivágnak egy jó kis kalandnak külföldre. Bár a repülős egzotikus utak ilyenkor nagyon népszerűek, a síparadicsomokat is sokan keresik fel, és bizony autóval indulnak útnak. Aki autóval vág neki a nyaralásnak, kirándulásnak, nem árt, ha előre tájékozódik, hogy milyen szabályok vonatkoznak az adott országban a téli gumira. Magyarországon nem kötelező a téli időszakban feltetetni a téli gumikat, a szomszédos országokban viszont már más lehet a helyzet.

A szabályozás országonként eltérő, nemcsak a téli gumi, de a hólánc tekintetében is. Ha már megvan a kiválasztott úti cél, mindenképp nézzünk utána, hogy milyen törvényi rendeletek vonatkoznak a téli gumira és a hóláncra, de ne csak a célország tekintetében, hanem minden olyan ország esetében is, amelyen áthaladunk. Amennyiben akár csak az egyikben is kötelező a téli gumi, akkor mindenképp tetessük fel, mert ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthatunk – írj az autógumi akció.

Országok, ahol kötelező a téli gumi?

Hazánkkal ellentétben vannak olyan országok, ahol a téli gumit kötelező feltenni, sőt, egyes államok nemcsak ezt határozzák meg, hanem még a profilmélységet is, amellyel közlekedni lehet. Lássuk, mely államok esetében elvárás a téli abroncs:

  • Ausztria: november 1. és április 15. közötti időszakban kötelező a télies útviszonyok esetén minimum 4 mm profilmélységű téli abroncs, és mivel nehéz előre látni, hogy hol lesz télies az útviszony, mindenképp téli gumival induljunk útnak. A profilmélységet is érdemes ellenőriztetni indulás előtt, mert hazánkban ennél jóval alacsonyabb profilmélységű gumival is lehet közlekedni.
  • Csehország: a cseheknél ugyan nem kötelező a téli gumi, ugyanakkor a november 1. és április 1. közötti időszakban adott útszakaszokon közlekedési jelzőtáblákkal jelezhetik, hogy téli abronccsal lehet csak közlekedni, tehát mindenképp érdemes azzal útnak indulni.
  • Finnország: a finn törvények szerint december 1. és március 31. között kötelező a téli gumi.
  • Németország: a jéggel vagy hóval borított útszakaszokon kötelező a téli gumi használata, ellenkező esetben büntetésre számíthatunk. Még nagyobb a büntetés mértéke, ha balesetet okozunk a nem megfelelő abroncs miatt.
  • Olaszország: itt hasonló a helyzet, mint Csehországban, nem kötelező ugyan, de egyes útszakaszokon táblák jelezhetik, hogy téli gumit kell használni.
  • Románia: jeges-havas útszakaszokon kötelező a téli gumi.
  • Szerbia: az egész téli időszakban törvény írja el a téli gumi használatát.
  • Szlovénia: november 15. és március 15. között a minimum 4 mm profilmélységű téli gumiabroncs használata kötelező.

Ahol nem kötelező, de mégis érdemes téli gumival útnak indulni

Vannak országok, ahol, akárcsak hazánkban, nem elvárás télen a téli gumi. Ilyenek Belgium, Bulgária, Dánia, Görögország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svájc. Ennek ellenére érdemes téli gumival útnak indulni, mert sosem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között kell majd vezetnünk, télen nyári gumival közlekedni pedig meglehetősen balesetveszélyes.