cancun

Mexikó nyaralás

A világ egyik legváltozatosabb országa. Aki általutazza, kiterjedt sivatagokon, hósipkás vulkáni hegycsúcsok között halad, trópusi erdõket szel át és mindeközben végigkíséri a történelem. Ősi kultúrák és birodalmak szülõhelyén jár. Az aztékok és mayák földje ez, tele misztikummal és évezredes történelmi emlékekkel. Mindehhez fergeteges mexikói hangulat párosul, csodálatos tengerpartok, szikrázóan fehér homokkal, simogató hullámokkal.
Kalandra fel!

Utazási tudnivalók:
Hivatalos nyelv: spanyol
Útlevél: 6 hónapig érvényes útlevél szükséges
Pénznem: mexikói peso, jele $
Belépéskor/elutazáskor fizetendõ adó: 17 USD
Egészségügyi elõírások: oltás nem szükséges, csapvíz fogyasztása nem ajánlott
Idõeltolódás: GMT -5-7 óra
Repülési idõ: 14 óra
Telefon: Mo-ról 0052 + városkód +tel.szám.
Feszültség: 110 V/60 Hz, adapter szükséges

Időzóna: Magyarországkoz képest .

Vízum: Nincs szükség vízumra

Éghajlat: A hőmérséklet és a csapadék mennyisége a magasság függvénye. Mexico City-ben frissebb és kicsit hűvösebb az éghajlat. A csapadék főleg májusban és szeptemberben érkezik.
Márciusi hőmérséklet: Mexico Cityben 10-25 C
Acapulcoban: 20-30 C
Vízhőmérséklet: 22-24 C

Eu(egészségi tanácsok): Egészségügyi előírások:

védőoltásra nincs szükség, de a higiénés viszonyok nem európaiak

Általános információk:
Étkezés:

Csapvizet inni szigorúan tilos!! A szállodai szobákba általában bekészítenek palackozott vagy forralt vizet.
Konyhája kitűnő, még ha első ízlelésre csípősnek is tűnik, fantasztikus íz harmóniáról tanúskodik. A 3 legfontosabb alkotórész (tojásos omlett, chili és bab) közül legalább egy minden ételben szerepel.
A mexikói konyha igen változatos és finom, de nagyon csípős. Kevés húst és sok zöldséget esznek. Nemzeti étel a kukoricalepény (főzve, sütve, töltve, garnirungnak, stb). A reggeli bőséges, svédasztalos, friss gyümölcsökkel és főtt ételekkel.

Közbiztonság:

Kifejezetten rossz! Széf használata kötelező. Értékesebb ékszert nem ajánlott elhozni az utazásra. Lopás, zsebtolvajlás mindennapos, főleg Mexico Cityben. Különösen a turistákat kedvelik, mert gazdagnak tartják őket, ill. értékes holmikat hordanak. Buszok, metro, piacok, gyalogos alúljárók a fő veszélyes pontok. Ha csak nem szükséges, minden értéktárgyat (útlevél, repjegy, ékszer, hitelkártya, csekk, készpénz, óra) célszerű a szálloda széfjében tartani lezárt borítékban. A pénzt övben, nyakba akasztva érdemes hordani, és csak a szükséges mennyiségben. Táskát levágják. A zsebtolvajok a buszon, metron gyakran csoportosan “dolgoznak”. Gyakori, hogy borotvával elvágják a táskák pántját. Ha az értékek ruha alatt vannak, nagyobb eséllyel sértetlenek maradnak. Lopás esetén nem érdemes rendőrségre menni, hacsak a lopott tárgyak nincsenek biztosítva, egyébként csak időveszteség, semmit sem tesznek.

Múzeumok:

hétfőn zárva, vasárnap nagy részük ingyenes, így aztán tele is vannak.

Öltözködés:

rétegesen, mert a reggeli hűvös után a napon igen meleg van.. Zárt, kényelmes cipő és vászonsapka vagy szalmakalap ajánlott. A tengerparton magas faktorszámú naptej + testápoló balzsam Piperecikk: sampon, borotvahab, borotva, szappan, fogkrém mindenütt kapható, de pl. kontaktlencsefolyadék, tampon, fogamzásgátló tabletta, rovarriasztó nincs minden településen, így tanácsos otthonról hozni.

Régészeti területek:

8,9,10-től du 5-ig látogathatók, noha sok helyen a meleg miatt ezután lenne célszerű.

Egyebek: Adók és borravalók:

a szállodaárak általában tartalmazzák az adókat. Étkezés, italok, ajándéktárgyak, ruházat esetén az adó 15 %. Az árak ezen adót általában magukban foglalják.
A borravaló szinte soha sincs benne az árban, ezek a szolgáltatás minőségével vannak összhangban.
Étterem 10 % felszolgálási díjat (servicio) hozzáadnak a számlához vagy elvárják a borravalót.
Taxi nem több 2 USD-nál