Zadar látnivalók

Zadar látnivalók

Zadarnak nagyon sok magyar vonatkozása van, ezen kívül egyéb régészeti leletekben is igen gazdag. Rengeteg látnivalót kínál számunkra. Az ókori római birodalom idején egy Iader nevű város volt, melynek romjai ma is láthatóak, többek között a római fórum helye igen nagy területen.

Főként templomok maradtak fent. Érdemes megnézni a zadari Szent Donát templomot, melyet Donát püspök építtetett a IX. század elején. Közvetlenül mellette található a Szent Anasztázia székesegyház harangtornya, mely Dalmácia legszebb emléke, melyet a középkorban kezdtek építeni, de csak a XIX. században lett befejezve. Maga a székesegyház egy ókeresztény bazilika alapjaira épült, építése nagyon sokáig tartott. A IX. században kezdődött és csak a XIV. században fejeződött be, homlokzata az olasz építkezés jegyeit viseli.

A zadari Szűz Mária bencés rendház női kolostor és templom is nagyon sok átalakításon esett át az évszázadok során. A XI. században alapította Cika asszony, Kre Dimir horvát király felesége, később Könyves Kálmán is támogatta, továbbá tornyot is emeltetett hozzá 1105-ben. Az átépítés a XV. században kezdődött a velencei fennhatóság alatt, homlokzata ekkor vált barokkból gótikussá, ezzel is hirdetve Velence uralmát. További velencei örökség a városban az Óratorony, mely Gian Girolamo Sanmicheli elképzelése alapján épült a XVI. században. A torony felső szintjei jóval később, a XVIII. században fejeződtek be. Ez a torony is nagyban hozzájárul a város olaszos jellegéhez.

Zadar látnivalói

A Szent Chrysogonus bazilika 1066-ban épült IV. Kresimir Péter horvát király uralkodása idején. A bazilikát egy régebbi bencés kolostor helyén építették. Ma is látható állapotba a XII. századba került, és még ma is befejezetlen, hiszen a tornya sosem lett készen.