München

München látnivalók

München a legnagyobb német tartomány, nagyon régóta Bajorország fővárosa.  Az óvárosában  végzett ásatások során feltárt értékes leletek azt igazolják, hogy az újkőkor végétől, már i. e. 2000 körül éltek a város területén embercsoportok. München látnivalói és bevásárlási lehetőségei sok turistát és kereskedelmi utazót vonz ide. A Münchenbe utazó turisták számára olyan merhetetlenül nagyszámú látnivaló kínálkozik, hogy azok megtekintéséhez több hétre lenne szükség.

München központja a Marienplatz. Ezen a téren épület az új és a régi városháza is. Tőlük nem messze a gyönyörű Szt. Péter templom áll, München legrégibb temploma, építését még a romantikában kezdték, később átépítették gótikus stílusban, a belsejét pedig barokk stílusban. A belvárosban több román korabeli emlék is látható, ilyen a Szent-kereszt-templom a város északi részén. Több gótikus városkapu is látható a városban, például az Isari-kapu, Sendlingi-kapu, a Károly-kapu, vagy az Oroszlán-torony. Különösen szép gótikus világi épület az Alter Hof, itt volt a középkorban IV. Lajos császári udvara.  Igen nevezetes még a régi városháza épülete, a bálteremmel, vagy a Fegyvertár, amelyben jelenleg a városi múzeum tárgyainak egy része látható. A város egyik jelképe, a Marienplatz közelében található Frauenkirchemely ugyancsak gótikus stílusban épült.

Több a 13. századból fennmaradt gótikus templom is látható a városban, a barokk korban átépített Heilig-Geist-Kirche, vagy a blutenburgi vár kápolnája is. Nagyon értékes látnivaló a grünwaldi középkori vár, mely az egyetlen ilyen építmény München közelében. A turisztikai látványosságok sorát szaporítja a reneszánsz építésű Szent Mihály templom, amely a legnagyobb ilyen típusú építmény az Alpoktól északra, ezen kívül az Alte Akademie ( régi akadémia), vagy a Müncheni Rezidencia megmaradt épületrésze. A reneszánsz városi palota a Maxburg, belőle csak a torony maradt meg a II. világháború után. A legkorábbi barokk építésű templom a Karmelitenkirche, ma már nem tartanak benne istentisztelete.  A Theatinerkirche építésekor megjelent az olasz barokk stílus a városba és évtizedekre meghatározta a város építészetét. Látványosságként említhető még a Madonna-oszlop, a művészien megépített Nymphenburgi és a Schleißheimi kastély, ezektől jóval kisebb a Fürstenriedi kastélya város délnyugati részén.

A Sendlingi kapu közelében áll az Asamkirche.  Bajorország első rokokó temploma, a Szent Anna templom a belvárosban látható, ennél jelentősebb a belvároson kívül magasodó, a Berg am Laim városrészben levő  Szent Mihály templom. München nagyon gazdag építészeti emlékekben, szinte lehetetlen felsorolni őket. Köztük említésre méltó az  Amalienburg, a Nymphenburgi kastélyparkban, a Nationaltheater (Nemzeti Színház) a rezidencia közelében, a Bajor Állami Könyvtár, a Szent Lajos-templom, és a Lajos Miksa Egyetem. Ezek az épületek kivétel nélkül klasszicista stílusúak. De a Bavaria szobor is a Theresienwiesé-n a Ruhmeshalle előtt . A 19. század kezdtek a városban üvegből és vasból építeni, ekkor épült az  Üvegpalota, amelyben kiállításokat rendeztek. Az  Új Városháza a Marienplatzon, a neobarokk Igazságügyi palota és a neoreneszánsz Képzőművészeti Akadémia is igen jelentős épületek a Schwabingbaan. A Deutsches Museum közelében található a szecessziós ma is üzemelő uszoda.  Münchenben a városlátogatók sorra fedezhetik fel a dísz kutakat, ebből 1200 található  Münchenben, melyből 700 városi, és a legrégibb a Fischbrunnen nevezetű. A városban gyönyörű parkok színesítik a látképet, a  legrégibb a királyi rezidenciához tartozó Hofgarten.  az 1789-ben megnyitott Englischer Garten(angolkert) ugyancsak lenyűgöző látványú és mérete szerint nagyobb a New York-i Central Parknál.

A belvárosban látogatható egy gyönyörű Régi Botanikus Kert, vagy a nagy nymphenburgi kastélypark is kiemelkedő szerepet játszik a városlakók életében.

München

München városnézők számára nagyon szép látvány lehet a schleißheimi kastélyparkban levő három kastély, és a szintén jelentős zöldterületű Olympiapark. Ezen kívül  a városban van  a Luitpoldpark, a Westpark, és az Ostpark.  A látnivalók sorát szaporítja a Deutsches Museum szigete és az Flaucher sziget része amely kedvelt hely a piknikezésre és a fürdésre. A  müncheni állatkert is sok látogatót vonz. A városban levő múzeumokat felsorolni szinte lehetetlen,  a leghíresebb a Deutsches Museum főépülete a Múzemszigeten, A világviszonylatban is a  legjelentősebb galériák közé tartozik az Alte Pinakothek (Régi Képtár) és a Neue Pinakothek (Új Képtár), valamint a Pinakothek der Moderne (Modern Képtár) és a Lenbachhaus, és a szinte újnak számító  Brandhorst Múzeumban a modern műalkotások kiállítása látható. Az eddig felsorolt múzeumok mellett az Állami Egyiptomi Művészeti Gyűjteményt 2010-ben nyitották meg.

A Müncheni látogatható még a Városi Múzeum a Szent Jakab téren, szemben a Zsidó Múzeummal. A Müncheni Érmegyűjteményt a Rezidenciában, a Nymphenburgi kastélyban a Porcelánmúzeum, a Marstallmuseumban viszont a lovászattal összefüggő tárgyak láthatóak. A  város természettudományi múzeuma a Paleontológiai Múzeum, az Antropológiai Gyűjtemény, a Geológiai Múzeum, a Botanikai- és Zoológiai Gyűjtemény, valamint a Német Vadászati- és Halászati Múzeum. Mindezek ellenére München leghíresebb múzeuma a Deutsches Museum (Német Múzeum), amit évente több mint egymillió látogató keres fel.  A Múzeumszigeten levő főépület mellett az intézmény része a schleißheimi repülőkiállítás valamint a Theresienwiesé-n a Közlekedési Múzeum is.

München a legnagyobb német tartomány, nagyon régóta Bajorország fővárosa.  Az óvárosában  végzett ásatások során feltárt értékes leletek azt igazolják, hogy az újkőkor végétől, már i. e. 2000 körül éltek a város területén embercsoportok. A városban levő látnivalók és bevásárlási lehetőségek sok turistát és kereskedelmi utazót vonz ide. München központja a Marienplatz. Ezen a téren épület az új és a régi városháza is. Tőlük nem messze a gyönyörű Szt. Péter templom áll, München legrégibb temploma, építését még a romantikában kezdték, később átépítették gótikus stílusban, a belsejét pedig barokk stílusban. A belvárosban több román korabeli emlék is látható, ilyen a Szent-kereszt-templom a város északi részén. Több gótikus városkapu is látható a városban, például az Isari-kapu, Sendlingi-kapu, a Károly-kapu, vagy az Oroszlán-torony. Különösen szép gótikus világi épület az Alter Hof, itt volt a középkorban IV. Lajos császári udvara.

München

Igen nevezetes még a régi városháza épülete, a bálteremmel, vagy a Fegyvertár, amelyben jelenleg a városi múzeum tárgyainak egy része látható. A város egyik jelképe, a Marienplatz közelében található Frauenkirche mely ugyancsak gótikus stílusban épült. Több a 13. századból fennmaradt gótikus templom is látható a városban, a barokk korban átépített Heilig-Geist-Kirche, vagy a blutenburgi vár kápolnája is. Nagyon értékes látnivaló a grünwaldi középkori vár, mely az egyetlen ilyen építmény München közelében. A turisztikai látványosságok sorát szaporítja a reneszánsz építésű Szent Mihály templom, amely a legnagyobb ilyen típusú építmény az Alpoktól északra, ezen kívül az Alte Akademie ( régi akadémia), vagy a Müncheni Rezidencia megmaradt épületrésze. A reneszánsz városi palota a Maxburg, belőle csak a torony maradt meg a II. világháború után. A legkorábbi barokk építésű templom a Karmelitenkirche, ma már nem tartanak benne istentisztelete.  A Theatinerkirche építésekor megjelent az olasz barokk stílus a városba és évtizedekre meghatározta a város építészetét. Látványosságként említhető még a Madonna-oszlop, a művészien megépített Nymphenburgi és a Schleißheimi kastély, ezektől jóval kisebb a Fürstenriedi kastély a város délnyugati részén. A Sendlingi kapu közelében áll az Asamkirche.  Bajorország első rokokó temploma, a Szent Anna templom a belvárosban látható, ennél jelentősebb a belvároson kívül magasodó, a Berg am Laim városrészben levő  Szent Mihály templom. München nagyon gazdag építészeti emlékekben, szinte lehetetlen felsorolni őket. Köztük említésre méltó az  Amalienburg, a Nymphenburgi kastélyparkban, a Nationaltheater (Nemzeti Színház) a rezidencia közelében, a Bajor Állami Könyvtár, a Szent Lajos-templom, és a Lajos Miksa Egyetem. Ezek az épületek kivétel nélkül klasszicista stílusúak.

De a Bavaria szobor is a Theresienwiesé-n a Ruhmeshalle előtt . A 19. század kezdtek a városban üvegből és vasból építeni, ekkor épült az  Üvegpalota, amelyben kiállításokat rendeztek. Az  Új Városháza a Marienplatzon, a neobarokk Igazságügyi palota és a neoreneszánsz Képzőművészeti Akadémia is igen jelentős épületek a Schwabingbaan. A Deutsches Museum közelében található a szecessziós ma is üzemelő uszoda.  Münchenben a városlátogatók sorra fedezhetik fel a dísz kutakat, ebből 1200 található  Münchenben, melyből 700 városi, és a legrégibb a Fischbrunnen nevezetű. A városban gyönyörű parkok színesítik a látképet, a  legrégibb a királyi rezidenciához tartozó Hofgarten.  az 1789-ben megnyitott Englischer Garten (angolkert) ugyancsak lenyűgöző látványú és mérete szerint nagyobb a New York-i Central Parknál. A belvárosban látogatható egy gyönyörű Régi Botanikus Kert, vagy a nagy nymphenburgi kastélypark is kiemelkedő szerepet játszik a városlakók életében.

A München városnézők számára nagyon szép látvány lehet a schleißheimi kastélyparkban levő három kastély, és a szintén jelentős zöldterületű Olympiapark. Ezen kívül  a városban van  a Luitpoldpark, a Westpark, és az Ostpark.  A látnivalók sorát szaporítja a Deutsches Museum szigete és az Flaucher sziget része amely kedvelt hely a piknikezésre és a fürdésre. A  müncheni állatkert is sok látogatót vonz. A városban levő múzeumokat felsorolni szinte lehetetlen,  a leghíresebb a Deutsches Museum főépülete a Múzemszigeten, A világviszonylatban is a  legjelentősebb galériák közé tartozik az Alte Pinakothek (Régi Képtár) és a Neue Pinakothek (Új Képtár), valamint a Pinakothek der Moderne (Modern Képtár) és a Lenbachhaus, és a szinte újnak számító  Brandhorst Múzeumban a modern műalkotások kiállítása látható. Az eddig felsorolt múzeumok mellett az Állami Egyiptomi Művészeti Gyűjteményt 2010-ben nyitották meg.

A Müncheni látogatható még a Városi Múzeum a Szent Jakab téren, szemben a Zsidó Múzeummal. A Müncheni Érmegyűjteményt a Rezidenciában, a Nymphenburgi kastélyban a Porcelánmúzeum, a Marstallmuseumban viszont a lovászattal összefüggő tárgyak láthatóak. A  város természettudományi múzeuma a Paleontológiai Múzeum, az Antropológiai Gyűjtemény, a Geológiai Múzeum, a Botanikai- és Zoológiai Gyűjtemény, valamint a Német Vadászati- és Halászati Múzeum. Mindezek ellenére München leghíresebb múzeuma a Deutsches Museum (Német Múzeum), amit évente több mint egymillió látogató keres fel.  A Múzeumszigeten levő főépület mellett az intézmény része a schleißheimi repülőkiállítás valamint a Theresienwiesé-n a Közlekedési Múzeum is.