Trogir

Dalmácia nyaralás

Dalmácia Zadartól indul és majd 500 kilométeren keresztül egészen Dubrovnikig tart. Dalmácia tulajdonképpen négy régióból áll: Zadar-, Sibenik-, Split- és Dubrovnik régiókból. A zadari régiók városai és szigetei fekszenek legközelebb Magyarországhoz. Ezek megközelítése könnyű, az autópályán jól jelzett lehajtókat kell igénybe venni és rövid autóút után már lent is találjuk magunkat az Adria főúton. Innen lehet az egyes településeket megközelíteni.

Dalmácia autós útjai jó minőségűeknek mondható. A fontosabb autóutak szépen meg vannak csinálva. Sajna a kis faluk közötti összekötő utak mérete és minősége sok esetben kívánni valót hagy maga után. Nyáron tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok nagy kocsival érkező vendég száguldozik ezeken a keskeny utakon.

Ha Dubrovnik felé autózunk hosszú, kacskaringós, sokszor veszélyes útszakaszra számítsunk. Dubrovnikig a mai napig nem épült még meg az autópálya, így kénytelenek leszünk ezen a veszélyes útszakaszon közlekednünk, ha látni szeretnénk Dubrovnik monumentális kőfalait.

Omis
Omis

Dalmácia városainak és szigeteinek megközelítése

Az Isztria és a Kvarner-öböl főoldalain azt írtuk, hogy ideális választás bármely régió, illetve azok városai szigetei, mivel közel találhatók Magyarországhoz és viszonylag könnyű a megközelítésük (egy pár kivételt leszámítva). Dalmáciával egy kicsit másabb a helyzet. A Dalmáciával jelzett négy régió városairól és településeiről nem lehet ennyire egyértelműen nyilatkozni.

Dalmácia elindul a Zadar régióval. Az ott található településeket könnyedén megközelíthetjük akár a saját kocsinkkal is. Nyugodtan üljünk be Budapesten az autónkba, minden gond nélkül lejutunk a nyaralásunk helyszínére. Ugyanez vonatkozik a Sibenik régióra és Split régióra is, egészen Omisig. Omistól az Adria főút a Biokovo hegy oldalában fut tovább Dubrovnikig, keskeny és erős kanyarokkal tarkított útvonalon.

Nézzük a szigetvilágot. Itt is induljuk el Zadartól. Zadarral szemben fekszik az Ugljan és a Pasman sziget. Ha ide készülünk, menjünk le a zadari kikötőbe, várjuk ki a kompunkat, hajtsunk be a kompra majd miután kikötött, bátran hajtsunk ki a szigetre. Ugyanez vonatkozik a környező nagyobb szigetekre is, pl: Dugi-, a Sibenik riégóban fekvő Murter- és a Split régióban fekvő Brac-, Hvar-, Vis- szigetekre.

Ha kis szigetre készülünk, akkor könnyen elképzelhető, hogy csak 2-3-4 falucska van a szigeten vagy egyáltalán nincs személygépkocsi forgalom. Ha van autóút a szigeten, akkor lesz oda közlekedő autós komp is. Ha annyira kis szigetre készülünk, hogy nincs autós forgalom rajta, akkor kénytelenek leszünk egy hétig otthagyni a kocsinkat a szárazföldön, az egyik nagy város őrzött parkolójában.

 

Látványosságok

Dalmácia látványosságait kezdjük ismételten északról, Zadartól kiindulva. Még el sem érjük Zadar városát a képzeletbeli Horvátország térképen, máris egy csodálatos kis falucska fedezhető fel. Ő nem más, mint Nin. Nint általában a bástya-szerű kis templomocskájával szokták reklámozni. Igen, valóban aranyos ez a több mint ezer éves templom, de további látványosságok is vannak a környéken. Hajtsunk be Nin városba és vegyük irányba az óvárost, ekkor fog csak igazán szép látvány tárulni a szemünk elé, ugyanis Nin óvárosa egy kis szigetecskére épült. Az óvárost városfal veszi körül, aranyos tornyos bejárati őrkapuval és kis kőhíddal. 🙂

Zadar
Zadar

Ha tehetjük látogassunk el ide, mert olyan látványban lehet részünk, amiben Magyarországon sajnos nem nagyon. A városka bejárása után együnk meg egy csevapit, csattanjunk be a kocsikba és irány a környékbeli több kilométer hosszú homokos tengerpart!

Képzeletbeli utazásuk következő állomása maga Zadar városa. Ahogy egy régióközponttól elvárható szépen, igényesen kialakított Zadar óvárosa. Zadarról és nevezetességeiről további információ a Zadar oldalon található.

Zadarral szemben fekszik az Ugljan- és alatta a Pasman sziget. Minkét sziget nagyon kellemes turista útvonalakkal és elhagyatott öblökkel várja az ide ellátogatókat. Pasman és Ugljan nem annyira felkapott nyaralási hely még, ezért viszonylag olcsón találhatunk itt szállást. Ha jó ajánlatot kapunk ezekre a szigetekre és nem hajnalig nyitva tartó diszkókban szeretnénk mulatni a szabadságunk alatt, akkor nyugodtan válasszuk bármelyik szigetet.

A következő Dalmáciai nyaralási úticél a Biogradi rivéria és városai. Sok utazási katalógusban és portálon találkozok Biograd nevével és az oda szóló utazási ajánlatokkal. Őszintén szólva nem sorolnám a legszebb horvát városok közé Biogradot, hiszen a középkorban lerombolták Biograd óvárosát, amit nem építettek újjá. Biograd környékén számos strandot találunk. Több stand homokos tengerparttal rendelkezik.

Gyorsan haladjuk tovább Dalmácia Sibenik régiója felé. Itt megint csak egy újabb nyaralási gyűjtővárossal, Vodicével találkozunk. Vodice szintén első számú nyaralási célállomás. Talán az egyik legjobb és legnagyszerűbb, legtöbb programot kínáló város. Könnyen meg lehet közelíteni autóval Vodicét. Meglátogathatjuk a környéken Sibeniket, a Krka Nemzeti Parkot, majd a Kornati Nemzeti Parkot illetve Trogirt is innen. További információ a Vodice oldalunkon található.

Sibenik
Sibenik

Közép-Dalmácia szárazföldi nyaralási úticéljai: Trogir, Split és Omis. Mindhárom város a Split-öbölben fekszik. Északon Trogir kezdi a sort. Trogir egy kis szigetre épült igazi középkori ódon városállam. Felfedezését mindenképpen ajánljuk, ha erre járunk Horvátországban. Split, a Dalmácia Spliti régiójának közigazgatási központja és egyben Horvátország egyik legnagyobb városa. Split óvárosában találjuk a Diokléciánusz császár palotájának romjait. Akik jártak már ebben a palotaromban hosszasan mesélnek róla. Talán nem véletlenül. Horvátországi nyaralásunk során Trogir városa után Splitet is térképezzük fel. Közép-Dalmáciai városok sorát most Omis városával zárjuk. Omis egy kis falucska volt a Certina folyó torkolatában. A falucska kedvező adottságai miatt megtetszett a kalózoknak, elfoglalták a falut és innen tartották félelemben a környéket. Ma Omis – festői látképen túl – az itt található, hosszan elnyúló homokos strandról híres. Omis városát is nyugodt szívvel ajánljuk nyaralási célpontként, hiszen egy homokos tengerparton lesz a szállásunk, és könnyen bejárható innen a környék.

Közép-Dalmácia szigetvilága a Brac-, Hvar-, Solta- és Vis szigetekből áll. A legjelentősebb és legnagyobb sziget a Brac sziget. Brac szigetet is nyugodtan válasszuk nyaralási úticélként, mert minden különösebb erőfeszítés- és gond nélkül le lehet vezetni Splitig az autópályán és a komppal való átkelés sem jelent különösebb nehézséget. Brac szigetről további információt a Brac oldalon mutatunk be. Hvar sziget turisztikai látványosságai a sziget északi felén találhatók. A Hvar szigeten érdemes ellátogatni Vrboskába és Hvar városába. Igen kevés szó esik róla, de Hvar városka előtt terül el a Pakleni-szigetek. Érdemes hajót (vagy hajóskapitányt) bérelni és áthajózni a szigetcsoportra, mert meseszép strandok, tengerpartokat fedezhetünk fel. A Pakleni-szigetek nyugati felén a Palmizana-öbölben a szabadstrand mellett, két étterem (pizzériázó) található. Itt akár ehetünk, ihatunk, megmoshatjuk a kezünket a sós tengeri strandolás után.

Korcula sziget
Korcula sziget

Dél-Dalmácia, illetve Dél-Horvátország szigetvilágát a Korcula-, Mljet-, Lastovo sziget, a Peljesac félsziget és az Elafitt-szigetek alkotják. Turisztikai és látványosságok szempontjából a Korcula sziget a legjelentősebb. Korcula városa, illetve a Korcula sziget megint csak egy olyan nyaralási gócpont ahonnan nagyon sok látványosság elérhető. Korcula szigetet körülveszi a Peljesac-félsziget, a Mljet-, Hvar- és a Lastovo szigetek. Korculán érdemes felkeresni a sziget központi települését a félszigetre épült erődvárost, Korcula városát. Itt született a világjáró Marco Polo. Szülőháza még mindig felfedezhető az óvárosban. Korcula szigetet Splitből lehet komppal megközelíteni. A komp Korcula várossal ellentétes oldalon, Vela Luka városban köt ki.

Dél-Horvátország leghíresebb városa, Dalmácia déli bástyája, Dubrovnik. Dubrovnikhoz hosszasan kell autózni, mire leérünk. A város a helyoldalba épült. A monumentális óváros, a város végén lent a tengernél található. A dubrovniki erőd mellett mindig nagy a forgalom, parkolót csak nehezen, hosszas keresgélés után lehet találni. Megéri keresgélni, mert ez után egy kisebb csoda vár ránk, ahogy szép lassan felfedezzük Dubrovnik óvárosát.