Brüsszel

Brüsszel látnivalók

Brüsszel már a középkorban, a 7. században a burgundi Németalföld kereskedővárosaként létezett. Brüsszelben van a világ egyik legszebb és építészetileg a legremekebb városközpontja. A városban igen jelentős látnivalói között említhető a flamand reneszánsz stílusában épített és a barokk kor elemeit ötvöző híres Grand Place.

A csodálatos építésű Szent Szív bazilika II. Lipót idejéből származik, a világ egyik legnagyobb temploma, stílusa art deco. A templomot az országért életüket áldozókért és a belga katonák ezreinek szentelték, akik elestek a két világháborúban. A Cathédrale Saint-Michel egy nagyon szépen restaurált templom a dombon emelkedik a magasba. Különlegessége a szószék, amely egyetlen fatörzsből lett kifaragva, rajta Ádám és Éva Paradicsomból való kiűzése látható.

Brüsszel

A Grand Place a város központi részén terül el már a középkor óta. Valaha kereskedelmi és közigazgatási központként használták, ezen a helyen találkoztak királyok és hercegek, és a történelem szerint ezen a helyen égették meg az első németalföldi protestánsokat. Európai szinten is az egyik legszebb tér, innen nyílnak a kis macskaköves utcák, és a nagyon szépen díszített, 17. századi barokk céhes házak láthatóak körbe, szorosan egymás mellé építve. A tér legjelentősebb épülete a gótikus stílusú városháza, és a színpompás virágos standok. A főteret kétévente egyszer ezerszínű, csodaszép virágszőnyeg borítja. A pisilő kisfiú szobra közel olyan nevezetes, mint a párizsi Eiffel torony. Az azonban nagyon kevesen tudják, hogy az nagyon sokszor valóságos ruhakölteményekbe öltöztetett pisilő kisfiúnak a városban létezik egy kisleány párja is amely még nem annyira híres, de már ezt is egyre többen keresik fel.

Brüsszel

Az 1402-ben épített brüsszeli városháza talán a legszebb polgári épület Európában. Az épület homlokzatát vízköpők és a város nemes embereinek szobrai díszítik, a 100 méter magas tornya tetején áll a város védőszentje, Szent Mihály arkangyal szobra. A sétálóutcák szerelmeseinek remek lehetőség a 200 méter hosszú bevásárló árkád. Ha csak nézelődni szeretne bárki akkor számára olyan az egész mint egy építészeti galéria, azonban itt az üvegárkád alatt remek üzleteket, kávézókat, éttermeket, színházakat lehet találni. A Palais Royal az ország lenyűgözően szép királyi palotája a 19. századból, a palota a királyi család hivatalos rezidenciája, máig a hivatalos és ünnepi ceremóniák helyszíne. A palota előtt elterülő csodálatosan szép Park önmagában is nagyon élvezetes hely, szemben látható a modern Parlament épülete. A művészetet kedvelőknek nagy élményt jelenthet, mivel egyszerre két fontos múzeum kapott itt helyet. A régi és a modern művészetek tárháza a leghíresebb művészek alkotásait mutatja be. A Bruparck területe eredetileg az 1958-as világkiállítás miatt lett létrehozva. Brüsszel legnépszerűbb turisztikai látványosságainak egyike.

Brüsszel

Az Oceadium vízi vidámpark, a Mini Europe, a Kineopolis mozi és a világhírű Atomium is itt látogatható, ezért ez a hely alkalmas egy nagyszerű egész napos szórakozásra az egész család számára. Érdekességként érdemes ellátogatni a Brüsszelben működő, Európa egyetlen képregény múzeumába mely egy szecessziós stílusban épült épületben kapott helyet. A kiállítás nagyon látványos, a képregény kultúrtörténetét ismerteti a látogatókkal. Egészen biztos, hogy minden turista kedvenc helye a Csokoládé Múzeum amelyben megismerhető a kakaóbab története és a belgák híres csokoládészeretete. Az első étcsokoládét 1600-ban kezdték árulni, a híres belga Pralinét viszont csak 1912-ben találták fel. A múzeumban rendkívüli látványosságnak számítanak a különleges csokoládészobrok és egyéb dekorációs darabok.

A Természettudományi Múzeumban izgalmas és látványos bemutatók és kiállítások sora látható, gyerekek és felnőttek nagy örömére. A legkedveltebbek a dinoszauruszokat bemutató kiállítás. Nagy népszerűségnek örvendenek még a jégkorszaki életet bemutató mamutcsontvázak, a matematika eredetét bizonyító Ishango csont, a bálnacsontvázak s a Hold kőzetek és meteorit darabok. Az Atomium, mely ugyancsak Brüsszelben látható egy kilenc gömbből álló építményt melyet eredetileg csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra terveztek, azonban a nagy népszerűsége miatt a végleges helyén meghagyták.

Kirándulástippek

Benalmadena látnivalók

Camargue és Saintes-Maries-de-Mer

Deutsen Fussballmuseum

Ljubljana legjobb családos látnivalók