Koppenhága

Koppenhága látnivalók

Koppenhága Dánia fővárosa. A város több évszázados fennállása és polgári hagyományai mellett barátságos, fiatalos és könnyed város hatását kelti.

Koppenhága szívében levő központi tér, ezen a téren nagyon nyüzsgő élet folyik, gyakran tartanak itt különböző rendezvényeket, koncerteket, demonstrációkat.

St Alban´s Dánia egyetlen igen szépséges anglikán temploma, a csendes, szép  Churchillparken parkban áll.  A Tivoli Vidámpark nagy vonzerejét semmi nem múlhatja felül, ehhez járul hozzá a park természetes bája és eleganciája. A Tivoli Vidámpark az mellett, hogy a szórakozás, játszás helyszíne,  Dánia jellegzetes látnivalója is. A vidámparki szórakozáshoz nagyban hozzájárulnak a Michelin éttermek, a zenekari koncertek, a rock együttesek előadásai, a gyönyörű tűzijátékok, a Fehér Karácsonyi Piacok.

Koppenhága

Koppenhága csatornái közül a legtöbb hajóút Nyhavn-nál, az élénk színűre festett, csodálatos középkori házaknál kezdődik. A hajó a turistákat olyan építészeti műremekek mellett viszi, mint a Fekete Gyémánt – a Királyi Könyvtár modern épületrésze a Christianborg Palota – a Borsen a dán parlament székhelye – Koppenhága 17. százból fennmaradt tőzsdeépülete és a Holmen – egy harmadik században épített tengerészeti bázis, valamint a hajó utasai láthatják a lenyűgözően szép Amalienborg Palotát és a világhírű Kis Hableány szobrát is a Langelinie Rakpart mentén.

A Kis Hableány szobra kicsinysége ellenére a város legismertebb látnivalója. A Kis Hableány már nagyon sok éve még mindig vágyódva figyeli hősét a Langelinie parton. Hans Christian Andersen Koppenhágájában a neoklasszikusra kialakított utcaképek és a városban található Nyhavn korabeli pasztellszínű épületei még ma is látható. A csatorna két oldalán vitorlás hajók sora horgonyoz, a parton pedig hangulatos éttermek és szórakoztató, zenés bárok sorakoznak.  A meseszép, valódi esküvő erkélyjelenetéről híres palota, az Amalienborg a dán királyi család fő rezidenciája. A palota udvarán látható a naponta, délben megtartott szertartásos őrségváltás, valamint a palota egyik rokokó stílusú épületrészében a  földszint is látogatható.  A királyi család generációinak bútorai és személyes tárgyai eredeti formában vannak kiállítva, éppen úgy mint ahogy a királyok és a királynők hagyták.

Koppenhága

A Roskilde Viking Hajómúzeumban az érdeklődők öt viking hajót tekinthetnek meg, érdekesség, hogy a nyári hónapokban a Roskilde Fjordon egy viking hajó hű másolatán ki  is lehet hajózni. A rendkívüli látványt nyújtó vöröstéglás Roskilde Katedrálisban 39 dán uralkodónak van a  nyughelye, az első Gorm fia, a Kékfogú Harald, az utolsó pedig Mária hercegnő anyósának, II. Margaréta Királynőnek az édesapja. A Kongens Nytorv-tól a Városháza térig vezető nagyforgalmú és igen híres sétáló- és bevásárló utcán megtalálható Georg Jensen ezüstboltja, a csodálatos Királyi Koppenhágai Porcelán, a lenyűgözően szép és egyedi darabokat tartalmazó Holmegaard üvegtárgyak boltjai, az egész világon vezető divatmárkák üzletei, és több nagy áruház, ahol szinte mindenütt a  jól ismert skandináv márkák boltjaival várják a vásárlókat.

Az Amalienborg Palota közelében van a Bredgade városrész amely antik, művészeti és neves divatboltokkal van tele, és ebben a városrészben van a város bolhapiaca, ahol viszont az antik bútoroktól kezdve az üvegtárgyakig mindent árulnak. A Vesterbro városrész a jelenleg is ténykedő divattervezők kedvelt negyede, ebben a negyedben új éttermek, kávéházak, bárok és éjszakai szórakozóhelyek találhatók. Nagy élményt jelenthet bárkinek az itt meghallgatható fiatal irókból, művészekből álló csoport ‘zenés’ történetmesélő előadása.

Koppenhága

A Nemzeti Múzeum Dánia teljes történeti időszakait eleveníti meg a kezdetektől. A Koppenhága Múzeum viszont egy várostörténeti múzeum, mely kimondottan a város fejlődését ismerteti a látogatókkal a középkortól napjainkig. A Carlsberg Glyptotek, a neves Carlsbergi serfőző, Carl Jacobsen létrehozott múzeum csodálatos szépségű nemzetközi műkincseket mutat be, valamint az ország aranykorában munkálkodó művészek műveit. A Thorvaldsens múzeum a dán aranykor nagynevű szobrászának, Bertel Thorvaldsen-nek az életművét tárja a látogatók elé. A Dán Ellenállás Múzeuma igen jelentős kiállítási anyaga a második világháborúban működő dán ellenállás történetét meséli el.  Az Arken Múzeum azonban egy modern művészeti múzeum amely  világhírű dán, skandináv és nemzetközi műveket sorakoztat fel.

A Louisiana Modern Művészeti Múzeumban egészem 1945-től kezdődően a napjainkig létrehozott műtárgyakat lehet látni. Írországi utazás során igen kellemes városnézésen vehet részt az aki felkeresi Malmőt, itt az egyik leghíresebb a Malmöhus kastély, ma múzeumként működik, a mellette lévő Technika és Hajózási Múzeumba is érdemes ellátogatni. A város nagyon szép építménye a Szent Péter templom, ami a 14 századból származik és a legrégebbi épület a környéken, szorosan e mellett van a Lilla Torg (Kis Tér), körülötte nagyon régi halászházak sorakoznak rendkívül hangulatos látvány nyújtva.

Koppenhágában az Öresund-hídon vasútközlekedés van, ez a második legnagyobb vezetékes hídja Európának. A város leglátványosabb részére, a Nyhavenre, amely egy gyönyörű kikötő régi házakkal, egy nagyon kellemes séta helye. A város különlegessége és érdekességei is az Opera modern épülete, amely formája miatt a helyi lakosok csak kenyérpirítónak becéznek.

Koppenhága SzállásBooking.com

Látnivalók Észak-Európában

Helsinki látnivalók