Zalakaros wellness hétvége

Zalakaros Wellness Hétvége

Zalakaros egy Keszthely és Nagykanizsa között fekvő üdülőváros, mely idegenforgalmát teljes mértékben a településen működő termálfürdőnek köszönheti. A város tagja a Magyar Üdülővárosok Szövetségének. A sok fürdőváros között még mindig kitűnik Zalakaros rendezettségével és szépségével. Zalakarosra látogatók számtalan akciós wellness hétvége ajánlat közül válogathatnak.A Gránit Gyógy- és Termálfürdő nemzetközi hírű gyógylétesítmény. Vizére 35 éve találtak egy szénhidrogén kutatófúrás alkalmával. 96 Celsius-fokos gyógyvize 2000 méter mélyből fakad.

Egyike a legjelentősebbeknek az összetétele és a vízkészlet nagysága miatt. Az összetétel alkáli-kloridos és hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Egész Európában egyedi a víz a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte miatt.
A termálvíz 2 db, a fürdő tulajdonában álló kútból tör fel, a víz 53 Celsius-fokos, a kút pedig a felső pannon rétegbe lett fúrva. Összetétele szerint nátriumkloridos és hidrokarbonátos.

Kifejezetten elősegíti a krónikus nőgyógyászati betegségek, a fogágy megbetegedése, a mozgásszervi panaszok gyógyulását és a sebészeti utókezelések és bőrgyógyászati problémák kezelésének hatásosságát is.

A település történelmét sem lehet elhanyagolni, mivel érdekes dolgok fordulnak elő benne. Először 1254-ben említik Korus néven, mikor a várszolgák éltek a faluban, mielőtt IV. Béla felesége idegen telepeseket hozatott ide. Templomát csak 1430-ban építették meg.

A török időket csak nagyon nehezen élték túl a lakosok, mivel a törökök is, és a kanizsai várban szolgáló katonák is dézsmálták a terményt. Mivel nem maradt elég élelmiszer, csak pár család volt képes átvészelni ezt a pár évtizedet.
A 18. században már mezőváros volt a források szerint, azonban csak a 19. század végén kezdett el fejlődni, mivel akkor csapolták le a környező mocsarakat, és megépítették a Déli Vasutat. Az 1920-as években a helyközi autóbusz járatokkal is kapcsolatba léptek, valamint a postahivatalt is megépítették.

A II. világháború után elvándoroltak innen az emberek, nagyrészt Nagykanizsa felé, mivel az a város gyorsan kezdett iparosodni. 1962-ben találták meg a város alatt rejlő termálvizet, melyet az 1965-ben megnyílt gyógyfürdőben hasznosítanak.

Hihetetlen, de a gyógyfürdőnek már több mint 20 millió látogatója volt fennállása óta. A fürdőnek hála, megindult az idegenforgalom, és hamarosan nagy fejlesztések kezdődtek el és a fejlődés is gyorsan indult be. 1987-ben új óvoda és gázvezeték-hálózat, 1990-ben új iskola létesült.

A rendszerváltás után is jelentékeny szerepe van az idegenforgalomban a városnak, azonban az egyre növekedő konkurencia új kihívással állítja szembe a vezetőket.