Lanzarote látnivalók

Lanzarote

A Mars-sziget, ahogy sokan nevezik Lanzarote-t, már i. e. 1100-ban lakott volt a főniciaiak által. Pár száz évvel ezelőtt valódi csodákat hozott létre a gyakori vulkán kitörés, ezáltal a sziget leginkább egy idegen bolygó felszínére emlékezteti a látogatót.

Lanzarote Kanári szigetek

Itt láthatjuk a világ leghosszabb vulkáni alagútját, az Atlantida-t. Lanzarote fővárosa Arrecife, mely egy élettől duzzadó kikötőváros. Nagyon szép régi épülete van és egy csodás tengerpartja, a Playa el Reducto. A sziget legújabb üdülőhelye a Playa Blanca, ahol kicsit csendesebb az élet, közel 40 kilométerre van Arrecife-től. Nevét fehér homokos strandjáról a Playa Blanca-ról kapta. A sziget legnagyobb városa Puerto del Carmen, aki csendesebb szórakozásra vágyik, megtalálja az óvárosban, aki pedig mozgalmas programokat szeretne magának, az az újvárost, az Avenida de las Playason-t keresse fel. Hasonlóan jelentős, és a reptérhez legközelebb eső város Costa Teguise, melyet kifejezetten nyaralóhelynek építettek az 1970-es években, ezért az egész város modern látványt nyújt.

Aki a szórakozáson túl valódi esztétikus kis falvakat szeretne látni, az látogasson el Yaiza-ba mindenképpen, ami egy kis település, ennek ellenére már többször megkapta Spanyolország legszebb települése címet. Ez a falu az igazi, hagyományos, régi értékekkel bíró Lanzarote-t mutatja meg nekünk. Yaiza-hoz hasonlóan Playa Quemada is szórakozóhelyektől mentes, érintetlen vidéke a szigetnek. Partja fekete és sziklás, ezért sokan égetett tengerpartnak hívják. A látvány egyedülálló.

A szigeten sok olyan látnivaló akad, aminek megtekintése beavat minket a vulkanikus kőzetek rejtelmeibe. Ilyen például a Timanfaya Nemzeti Park, melynek teljes területe vulkáni talajon jött létre. Az utolsó vulkán kitörés a XIX. század elején történt a szigeten. Yaiza közelében megtekinthetünk egy vulkáni krátert, az El Golfo-t, mely tengervízzel fel van töltve, mely által szemlélői lehetünk a hidro-vulkanizmusnak, ami a víz közeli vulkáni tevékenységet jelenti. 3000 évvel ezelőtt tört ki utoljára a La Corona vulkán, és létrehozta a Los Verdes barlangot, melynek első szakasza bárki számára látogatható. Ötletes kivilágítása még maradandóbbá teszi az élményt számunkra. Ehhez hasonló módon jött létre a Jameos del Agua, melyet miután megtekintettünk érdemes maradnunk, mert délutánonként zenei előadások vannak a barlangnál.

A sziget érdekességei között mindenképpen meg kell említenünk a Kaktuszkertet (El Jardin del Cactus), ahol majdnem 1000 fajtája található meg a kaktuszoknak. Érdemes még megtekinteni a Mirador del Rio-t, ahonnan csodaszép panoráma tárul a szemünk elé, tekintve, hogy közel 500 méterrel vagyunk a tenger szintje felett. A Mirador del Rio helyén korábban ágyúraktár volt, továbbá kilátóhelyként használták a helyi lakosok. További érdekességet kínál a bormúzeum a borkészítés régi eszközeit tekinthetjük meg, továbbá egy érdekes borkóstolásban vehetünk részt.