Leander teleltetése

Leander teleltetése

A kora őszies időjárás beköszöntével a kerttulajdonosok számára új faladatok kezdődnek. Ideje számba venni az évelő növényeket, és még a fagyok beállta előtt az arra érzékeny növények átteleltetéséről gondoskodni kell. A leander az egyik legnépszerűbb mediterrán növény, amely csak az enyhe fagyoknak képes ellenállni.

A leander (Nerium oleander) a mediterrán országokban szabadföldben, és dézsában is áttelel, hazánkban azonban szükséges fagymentes helyre vinni. Ősszel, ha látjuk, hogy a gyökerei kinőtték a cserepet érdemes átültetni egy nagyobb edénybe, de ezt akár kora tavasszal az aktuális időjárás függvényében is elvégezhetjük.

A leander teleltetése

A leander teleltetése gyakran okoz problémát, mivel az ideális hőmérséklet számára 2-10 Celsius fok. Különösen a terjedelmesebb leanderek esetében nehéz biztosítani a fűtetlen és világos helyet. Vannak azonban olyan praktikák, amellyel ha nincsenek extrém fagyok, akkor akár a szabadban is átteleltethető.

Hungarocell tégla használata

A dézsa alá helyezett hungarocell téglával akár a kisebb mínuszokat is átvészelheti, azonban nincs rá garancia, hogy milyen fagyok várnak ránk a hosszú téli hónapok alatt. Érdemes az ágakat összekötözni, így kevesebb helyet foglal el, és húzzuk be a fűtött házfal mellé lehetőleg szélvédett helyre.

Takarás fóliával

A mezőgazdasági üzletekben számos takarófólia, fátyolfólia, és (drágább) kókuszrosttakaró kapható. Fontos, hogy ne csak a lombot, hanem a leander cserepet is tekerjük be alaposan. Hagyjunk egy kis rést, hogy télen is el tudjuk végezni alkalmanként a locsolást. Ebben az esetben is kötözzük össze az ágait és húzzuk be a fűtött házfal mellé lehetőleg szélvédett helyre.

Tipp

Ha több cserepes növényt teleltetünk át szabadban, akkor a cserepeket húzzuk szorosan egymáshoz.