Leszbosz

Leszbosz

Lesvos, régi nevén Leszbosz, az Égei-tenger északkeleti részén helyezkedik el, egészen közel a kis-ázsiai partokhoz és Trójához. A sziget meglehetősen nagy kiterjedésű, területe több mint 2000 négyzetkilométer. Görögország harmadik, a Földközi-tenger hetedik legnagyobb szigete. Fővárosa Mitilini, régi elnevezése szerint Mütiléné. A sziget lakosságának harmada a fővárosban él. A térség már a bronzkorban is lakott terület volt, a hettiták tettek róla elsőként említést Lazpa néven.

Leghíresebb szülötte Szapphó költőnő volt, aki Mütilénében született, a sziget legjelentősebb városában, i.e. VIII. század végén. Szapphó munkássága révén a nők közötti szerelmet ábrázolja, innen származik a sziget nevéből a leszbikus kifejezés. A sziget mai napig a leszbikusok fő turisztikai célpontja.

Leszbosz szigetén készítették először a görögök nemzeti italát, az Ouzo-t, melynek története 1600-as évekre nyúlik vissza. Az ital mai formáját 1860-ban érte el, melyhez a törököknek igen sok közük volt, hiszen eredetileg ők fűszerezték italaikat ánizzsal. Jelenleg is ezen a szigeten készül a legjobb minőségű Ouzo.

Leszbosz szigetének több ezer éves múltja rengeteg nyomot hagyott a szigeten, a ránk maradt romokat, továbbá építészeti műemlékeket érdemes megtekinteni, továbbá bejárni a sziget nyugalmas tengerpartjait.