Mallorca látnivalók

Mallorca

Mallorca 3640 négyzetkilométeres területével a Baleár szigetek legnagyobbika. A sziget igen gazdag növényvilága miatt a fák szigetének is nevezik. A turizmus már a XX. század elején virágzott ezen a térségen, bár akkoriban még jobbára csak a művészek kedvelt nyaralóhelye volt.

A sziget lakossága erőteljesen vallásos és segítőkész, talán ebből adódik, hogy a szigeten a szolgáltatások minősége kifogástalan. Többek között éttermek hada várja az ide látogatókat, ahol megtapasztalhatjuk az igazi, mallorcai ételeket. Az ételek főként bárányhúsból, sertéshúsból és tengeri állatokból állnak. A szigetet érdemes teljes egészében felfedezni. Fővárosa Palma de Mallorca, ahol igen nagy a nyüzsgés, tekintve, hogy a lakosság fele ebben a városban él. Érdemes a halászfalvakat is megtekinteni, teljes képet adnak arról, milyen az élet egy szigeten.

A szigetet az öböl felől érdemes megközelíteni, így nagyon szép látképet láthatunk Palma de Mallorca városáról. A város két történelmi látványossága a gótikus katedrális és az Almudaina-palota. A palotát még a mórok építették, és az idők folyamán a mindenkori igények szerint lett alakítgatva. Palma de Mallorca főként a turizmusra épül, ezt mutatja a szállodák végtelen sora a strand mentén. Az elegánsabb környék a nyugati részen található, ahol luxusszállodákat találunk, továbbá a jacht kikötőt. A családdal érkezők számára érdekes lehet a vízi vidámpark, az El Arenal, mely 15 kilométerre van a várostól.

A szigeten található kisebb falvak közül kevésbé látogatott, de érdemes a megtekintésre Velldemosa, Fornalutx és Biniraix. Valldemosa-ba ellátogatott a francia írónő, George Sand és Frédéric Chopin. Az írónő ezen a helyen írta meg „Egy tél Mallorcán” című könyvét. Két utóbbi falut egy keskeny ösvény köti össze. Ezek Sóller mellett helyezkednek el, melyet vonattal meg lehet közelíteni. Csodás hangulatot árasztanak a falvak narancsligetei.

A két leghíresebb tengeröböl Port de Pollenca és Alcúdia teljesen védett partszakaszokkal rendelkezik. Szállodákat, apartmanokat és kifogástalan szolgáltatást találunk itt, bár az éjszakai élet szolíd. Port de Pollenca őrzi még ókori római városának, Pollentia-nak romjait és egy I. századból visszamaradt színházat. A város központjában egy templomot találunk, melyből 365 lépcső vezet felfelé egy másik kisebb templomhoz.

Mallorca érdekessége, hogy száz éve készítenek Manacor városában igazgyöngy másolatokat őrölt halpikkelyből és gyantából, melyet azután kiégetnek. Az ilyen módon készült üveggyöngy nehezen megkülönböztethető a valódi igazgyöngytől.

Amennyiben elhagyatottabb partszakaszra vágyunk a pihenéshez, ahhoz Cabrera a legmegfelelőbb hely, mely Mallorca legdélibb részén található. Az apró szigeten megtekinthetünk egy erődöt, mely a XIV. századból maradt ránk, ezen kívül egy kis múzeum ad képet a sziget valamikori életéről. Ez a hely bővelkedik a természeti szépségekben, éppen ezért 1991 óta az egész térség védett területnek számít, és csak a hatóságok engedélyével lehet belépni. A látogatók számát korlátozzák, talán ezért nem is annyira felkapott része ez Mallorcának. A szolgáltatás sem kielégítő, mindössze egyetlen büfé van, ahol élelmiszert szerezhetünk be. Ez már önmagában is korlátozza a turizmust, mely lehetővé teszi, hogy a sziget eredeti formájában maradjon fent. Aki igazán nyugodt pihenésre vágyik, annak tökéletes választás lehet.