Tabarka

Tabarka

Khroumiria hegysége az aranyló partvonaltól kissé hátrébb húzódik, helyet hagyva ennek a sűrűn beépített városnak. Védett öböl mentén találjuk a strandokat, melyet sziklás hegyfokok szakítanak meg, hogy az amúgy is festői tájkép még szebb legyen. Az egyik part közeli sziget dombjának tetején vár áll. Jelenleg megvalósítás alatt van az ambíciózus, nagyrészt Szaúd-Arábia támogatásával készülő Montazah Tabarka fejlesztéi terv, melynek keretében tengerparti sétány épül a halászkikötő körül. Hoteleket és berber jellegű villákat találunk a Larmel nyugati sziklái mentén, a Morjane-hegyeken és a keletre fekvő strandokon.

Mire Tabarka kikötője üdülőhellyé vált, már 2000 év történelme állt mögötte. A főníciaiak alapították Karthágó után, Thabraca, azaz Bokros hely néven. A későbbi római kikötőből nem csak numídiai márványt, hanem parafát, bőrt, fagerendát és khroumiriai ásványokat szállítottak. A város keresztény kapcsolatairól a Bardo Múzeum mozaikjai árulkodnak. A korall vonzotta ide a Lomellini és Grimaldi családokat Genovából. A történet szerint ők vették rá V. Károlyt arra, hogy egy fogságba ejtett Dragut-kalózért cserébe 1542-ben megszerezze Tabarque szigetét. 1200 lakost számlált ez a keresztény előőrsnek számító sziget, amikor a franciák és olaszok között vita robbant ki arról, hogy kié Tabarka. 1741-ben Ali pasa bei oldotta meg a problémát, fiával elfoglaltatta, a lakosokat eladatta rabszolgának. A franciák az 1900-as években azzal kezdték a városiasítást, hogy földig rombolták a hatalmas erőd impozáns romjait és a római fürdőt, hogy helyén felépíthessék a város főterét. Ezzel a meggondolatlan lépéssel tömérdek pun és római emléket temettek a stílustalan utcák alá. Fiatal lakói gond nélkül szemet hunynak a régészeti szentségtörés fölött.

A fő utcán álló Hotel de France-tól fél kilométeres zsákutca halad a Halászati Hivatal előtti, több helyen hiányos római árkádok mentén, egészen az Aiguille-ig, mely Tű-t jelent. A szállodától ballra Café Andalous-t régiségek és keleties csecsebecsék, kissé rendetlen, de káprázatos összevisszasága díszíti. A Rue du Peuple túloldalán régészeti műhelyt akartak létrehozni. Az alapok ásása közben római utakra, házfalakra, kerámiákra és az I. századból származó pénzdarabokra találtak, mindössze 20 cm-re a francia makadám burkolat alatt. Vele szemben áll a bazilika, melyet egy római víztározóból alakítottak át, és jelenleg a minden évben megrendezésre kerülő szabadtéri színpadi játékok, a Festival Tabarka hátteréül szolgál. Itt mindenhonnan egy magas sziget látszik, melyet a franciák kapcsoltak a szárazföldhöz egy móló segítségével 1952-ben. Kényelmes sétával juthatunk fel a kanyargó ösvényen a genovai erődhöz és a világítótoronyhoz. Tabarkában érdemes korallt, paratölgypalántát és különös terrakotta tárgyakat vásárolni. A vörösesbarna és fekete mintás, barnássárga tálakat, kancsókat, szobrocskákat Sejenane-ban készítik.

Szállodák

A háromcsillagos Mimosas-ból káprázatos kilátás nyílik a városra, a strandtól kissé távolabb esik. Sportosabb és valamivel kényelmesebb a szintén háromcsillagos Tabarka Club El-Morjane.