Tozeur sivatag

Tozeur

Tozeur először zöld sávként tűnik fel a chottban. Közelről alacsonyan fekvő városnak látszik, amelyet három minaret ural. Még közelebbről feltűnik legjellegzetesebb vonása, hogy minden téglából van. A város építészeti stílusa éppen olyan, amilyennek egy oázisban épült települést elképzelünk, árkádok, fallal övezett házak és minaretek, egzotikus stílusú sivatagi, szürkés téglából. Az út Gafsa felől a Sidi Abid mecsetnél éri el a várost. A mecset szép példa arra, hogyan lehet a téglát nagyszabású célokra felhasználni.

Érdekes a XIV. századi medina, boltíveivel és zárt téglás sikátoraival, valamint a Régészeti és Hagyományőrző Múzeummal, mely Sidi Ben Issa zawiájában kapott otthont. A romos oszlopfők közötti udvaron II. Juba fej nélküli torzóján kívül gigantikus korsók találhatók, amelyekben datolyát és olajat tartottak, valamint római eredetűnek vélt oszlopok és oszlopfők is láthatók. A qubba alatt körülmetélési ünnepi öltözetek és arab könyvek vannak, az oldalszobákban pedig muskétákat és puskapor tartó szarukat, beduin ezüstárgyakat, bútorokat és öltözeteket állítottak ki. A fekete, afrikai kisplasztikák a rabszolgák XIX. századi ittlétével magyarázhatók. A menyasszonyterem nevéhez illően pompás selymekkel, függönyökkel díszített és bizsukkal, ruhákkal van tele.

Tozeur Tunézia

Az oázist legegyszerűbben gyalog, a Continental Hotel mellett elhaladó sétányon közelíthetjük meg, amely a főtérre, a Bled el-Haderre kanyarodik be. Fő látnivalója a négysoros római téglafal, amelyre egy zömök tornyot építettek Jerid-téglából. Az út ezután pálma, banán, füge, henna és gránátalma ligetek között vezet, továbbá a Sidi Ali bou Lifa síremléke mellett vezet el.

A Paradicsom ma egy működő üzleti vállalkozás, fél hektárnyi pálma és virágoskert. Érdemes megnéznünk Abul Kacem Chabbinak a szentélyét. A vízfolyást követve eljutunk a Bélvedére lekopott szikláihoz és szakadékaihoz. Érdekességképpen meglátogathatjuk a Sivatagi Állatkertet, ahol a sivatagi állatokat akár nappal, akár éjszaka meglátogathatjuk.

Amennyiben vásárolni szeretnénk itt sok helyi érdekességet találunk, kitömött sakált, viperát és gyíkot, kipreparált skorpiót, pálmalevélből készült bútort és gyapjútakarókat.

Tozeur

Szállodák

Kényelmes és vonzó háromcsillagos szállodák az Oasis, a Continental, a Ras el-Ain és a Hafsi. Amennyiben ezt nem engedhetjük meg magunknak, akkor az egycsillagos El-Jerid és a Splendid is megfelelőnek bizonyulhat.