Gabes Tunézia

Gabes

Gabes az utolsó autóúton megközelíthető tengerparti üdülőhely Jerba és a líbiai határ előtt. Szép város, a tengerparti oázis egyenesen lenyűgöző. Talán különösnek tűnik, hogy valaki azért utazzon el Afrikába és azért autózzon órákon át, hogy végigsétálhasson ezeken a kertészeteken, de a gabesi kertészetek egyedülállóak. A part menti tíz négyzetkilométeres területen több mint 300 ezer pálmafa áll és a völgy végéből az egész belátható. Az oázis a szurdokszerű Oued Gabes mélyén kezdődik, a völgy alja tele van pálmákkal, gyümölcsfákkal és a vízfelületen tükröződő sással. Ha hátrébb lépünk, csak a sivatag látszik.

A város történelme nem teljesen ismert. Valószínűleg egy pun kereskedelmi állomás lehetett, mielőtt a Római Birodalom része lett Tacapae néven. Az is lehet, hogy berberek és bizánciak éltek itt azelőtt, hogy Sidi Boulbaba, a próféta borbélya 680-ban felépítette az első mecsetet.

A háromszög alakú főtér, a Place de la Libération, nevezetességei a Mártírok kertje és az obeliszk. Érdemes megnézni a világítótornyot és a kikötő épületét, mely még ma is terjeszkedik. Sűrű pálmaerdőben vezet az út a Chenini felé, ahol elérjük a vízesést, melynek vize már elapadt. Nem messze innen találjuk a római gátat, melynek hossza négy és fél kilométer hosszú. Itt hozták létre a krokodil farmot és az állatkertet. A gyümölcsösökön keresztül vezet az út a Chela Clubhoz és a két magasabb gáthoz. Egyiket a rómaiak hozták létre, másik 1895-ben épült. A sziklákról csodás panoráma tárul elénk.

Amennyiben vásárolni támad kedvünk, a gabesi út melletti boltokban pálmalevélből font székeket, asztalokat, és különböző árukat kaphatunk, melyek olcsók és eredetiek.

Szállodák

A tengerpart mellett áll a Chems és a hozzá kapcsolódó Oasis. Beljebb találjuk a Néjibet. A szurdok felső végében található a Chela Club.