Vis sziget

Vis sziget

A Vis sziget van a legmesszebb Horvátország szárazföldjétől, ezért kizárólag komppal vagy hajóval megközelíthető Splitből. Összesen két tengerparti településsel rendelkezik, Vis és Komiza. Beljebb van még néhány falu, amik kevésbé látogatottak.

Vis sziget Adria

Ez a sziget i. e. IV. század óta lakott. Volt idő amikor tiltott szigetnek számított. Tito uralma alatt katonai bázist működtettek ezen a szigeten, éppen ezért külföldiek számára alig húsz éve látogatható. Ezen a szigeten nem a turizmus a fő irányvonal, ezért nincsenek szórakozóhelyek és nagy szállodák. Ez sokak számára nem megfelelő a nyaralásra, de aki csendet keres, az itt megtalálja. A sziget legmagasabb csúcsa 587 méter magas. Rengeteg szőlőültetvény van a szigeten, ebből adódóan Vis borai a világ legjobbjai közé tartoznak. Ezek az Opol, Visko, Cmo és a Vugava.

A sziget központja az azonos nevű Vis település, melynek közelében sok strand található. A leggyakrabban látogatott ezek közül a hat kilométerre található Stoncica-öböl, melyet Vis hawaii-ként emlegetnek, továbbá a tíz kilométerre elhelyezkedő Zaglay és az ettől nem messze lévő Srebrena.

A sziget tengeri összeköttetését Splittel Komiza biztosítja, mely a Hum domb lábánál található. Itt találhatunk minőségi szállást és sportolási lehetőségeket, továbbá kavicsos strandokat. Amennyiben bejárjuk a szigetet ne hagyjuk ki a Stiniva-öböl meglátogatását, melyet nem könnyű megközelíteni, de a vállalkozó kedvű turisták végül nem csalódnak.

A szigettől öt kilométerre található egy apró szigetecske, a Bisevo-sziget, melynek nevezetessége a Modra Spilja, a Kék barlang. A barlang kizárólag hajóval közelíthető meg. Éppen a barlang miatt folyamatosan szerveznek ide egynapos kirándulásokat.