Hvar sziget

Hvar sziget

Hvar szigetét méltán nevezik Dalmácia királynőjének. Ez az Adria legnaposabb szigete, továbbá a velencei fennhatóságnak itt maradtak megább a nyomai. Itt található Horvátország legrégebbi települése, Stari Grad, mely 2500 éves történelemmel rendelkezik.

Hvar sziget Dalmácia

Görög telepesek alapították i. e. 384-ben, melynek nyomait a tizenegy méter magas görög falak őrzik a mai napig. Több ősi templom is látható a városban. A turizmus igen erősen kifejlett. Több híres kulturális és sportfesztivál helyszíneként is ismert.

A sziget nevével megegyező Hvar község a legnagyobb település a térségben. A falut VII. században épült városfal szegélyezi. Hvarba érkezve ne mulasszuk el megtekinteni Európa legrégebbi nyilvános színházát, mely 1612-ben nyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Fiatalok körében is népszerű lehet ez a nyaralóhely éjszakai szórakozóhelyeivel. A nevezetességeket is érdemes végigjárni. Ilyen például a Hvar erőd, mely a XVI. század óta áll a városban egy dombon, és egy középkori tárgyakat birtokoló múzeumnak ad helyet manapság. A város főterén áll a Szent István katedrális mely több száz év alatt, szakaszonként épült fel végleges formájára. Érdekessége, hogy tizenegy barokk oltárral rendelkezik, melyekből többet is velencei művészek készítettek még a velencei uralom ideje alatt. A főtéren állt régebben a kormányzói palota, melyből mára már csak az óratorony és a loggia maradt meg, és mára már a Hotel Palace részét képezik.

Hvar sziget közepén találhatjuk Jelsa városát, mely már komoly hagyományokkal rendelkezik a turizmussal kapcsolatban. Első szállodája még a múlt század legelején épült. Ebben a városban található Dalmácia egyik legnagyobb parkja, a Perivoj, mely már a XIX. század óta várja látogatóit. Amennyiben strandolni vágyunk, a városban számos strand áll rendelkezésünkre. Néhány kilométerrel kell csak elhagynunk a várost, hogy meglátogathassuk Basina halászfalut, mely a sziget egyik legszebb öblében található. Nincs különlegessége vagy nevezetessége, viszont romlatlan természeti szépséget láthatunk, ha rászánjuk az időt és meglátogatjuk a kis falucskát.

Sucuraj egy pici város, ám ennek ellenére itt található Hvar legfontosabb kikötője. A város 2300 éves, mely az idők folyamán többször is újjá lett építve. A tele leginkpülésen több igen régi építmény található, mely bizonyíték arra nézve, hogy milyen régi múltra tekint vissza a város. A város állandó lakói ma is hagyományos foglalkozásokat űznek, többnyire halásznak, illetve bort és olajat készítenek. Leggyakrabban látogatott tengerpartja a városközponttól kétszáz méterre van, talán ezért is a leginkább keresett.

A sziget legkisebb települése Vrboska, mely már a XV. században is itt állt. Nagyon érdekes a házak elhelyezkedése, hiszen a település egy öbölben fekszik, mégpedig oly módon, hogy a házak a part két oldalán vannak, és ezeket hidak kötik össze. Talán éppen ezért hívják ezt a pici várost kis Velencének.

Hvar szigettel szemben található húsz icipici szigetecske, a Pakleni-szigetek. Annyira közel vannak, hogy legkönnyebben Hvar kikötőjéből hajótaxival érdemes megközelíteni, a járatok rendszeresek. Hvarhoz legközelebb esik a Jerolim-sziget, de ugyanilyen keresett a Marinkovac-sziget is. A szigetcsoport legnagyobb tagja a Sveti Klement, ahol egy kis falucska is található, Palmizana, ami sűrűn látogatott turisták által.