Abbázia látnivalók

Abbázia látnivalók

Ezt a város sokféleképpen nevezik. Hivatalos neve Opatija, a magyarok és az olaszok Abbáziának hívják, de az Adria Nizzája elnevezés is gyakori, avagy a horvát Monte Carlo sem ritka. Ez a hely, kifejezetten a luxusnyaralások számára épült ki jelenlegi formájára.

A régmúlt időkben is hasonló volt, hiszen ma is láthatjuk az egykori luxus villákat, melyek nagy része mára luxus szállodákká épült át. A város rendezett és tiszta, éjszakai élete pezsgő. Az éghajlat tökéletes, itt nincs annyira meleg nyáron, mint Horvátország egyéb részein, továbbá télen sem megy soha tíz fok alá a hőmérséklet. Ez talán az Ucka hegy közelségének köszönhető. Van néhány nevezetesség a városban, amit igazán érdemes megnézni.

Az Angyali üdvözlet templom egész Abbáziából látható. Neoromán stílus jegyeit viseli, 1906-ban kezdték építeni, majd húsz éven keresztül épült. A másik nagyon híres templom a Szent Jakab templom, mely Abbázia legrégebbi épülete. 1420-ban épült, és a város első iskolájának is ez az épület adott otthont. Körülötte található a Szent Jakab park, melyben a világ legtávolabbi sarkaiból származó növények tekinthetők meg.

A Villa Angiolina a város első villája, melyet a parkjával együtt egy kereskedő építette 1844-ben és a villát feleségéről nevezte el. A villa 2000-ben teljes renováláson esett át, így most teljes pompájában láthatjuk. A másik nagyon híres és régi épület a Hotel Kvarner, mely a legrégebbi szállodája a városnak, még a Monarchia ideje alatt épült.

A Lungomare parti sétány tizenkét kilométer hosszan Opatiát Longrammal köti össze, és teljes hosszában belátható. A sétány 1911-re készült el. Az út mentén rengeteg szép épületet láthatunk, továbbá a Leány sirállyal szobrot is itt találhatjuk, mely Abbázia szimbóluma, amióta Zvonko Car szobrászművész megalkotta. A másik híres szobor, mely Hans Rathaustsky művész alkotása, a Helios és Selena szobor, ez az alkotás Opatija parkjának központjában látható.

Érdemes még meglátogatni a Juraj Matija Sporer művészeti pavilont, mely kiállítóhelyet a Hotel Kvarner mellett találhatunk.

Abbázia két leghíresebb strandja a Slatina és a Moscenicka Draga. Bármelyikre esik a választásunk, nem csalódunk. Ám ha a Lungomare sétányon elindulunk, felfedezhetünk eldugottabb, csendesebb strandokat is.