Porec látnivalók

Porec látnivalók

Porec városa ma is nagyon sok látnivalót kínál, már maga a város is nagyon érdekes, hiszen teljes egészében megmaradt a római kori városszerkezet, az utcanevekkel együtt. Történelmi emlékekben igen gazdag a város, szinte időutazást kínál számunkra. A város egy turistaközpont, ennek fényében az éjszakai szórakozóhelyek is szép számmal megtalálhatóak, bár ezek inkább az óvároson kívül.

Az Eufrázius bazilika a bizánci művészet igazi példája. Ikonjai a harmadik századból maradtak ránk, ezek a világon a legszebbek a fennmaradottak közül. A Marafor-tér volt a római idők alatt a város főtere. Itt állt a Neptun templom, melynek ma már csak romjai láthatóak. Épületek közül még a Romaneszk házat érdemes megnézni, mely XIII. századi, erkélye fából készült. Napjainkban kiállító teremként működik.

A XV. században épült a városfal, és ennek részeként a Körtorony. Ez védelmi célokat szolgált. A tetején lévő terasz ma is látogatható.

A várostól délre van egy természeti képződmény, mely egyedülálló, leginkább a norvég fjordokkal mutat nagy hasonlóságot. Ez a Lim-csatorna.

A Sveti Nikol sziget a várossal szemben található. Itt találhatjuk az Adria legrégebbi világítótornyát. A szigeten található kastélyt átalakították hotellé. Sveti Nikol sziklás részekkel is telve van, ami azok számára kedvez inkább, akik egyedül szeretnék élvezni a tenger szépségeit. A sziget legkedveltebb strandja az Oliva strand, mely a XIX. század végén nyitott meg. A szigeten kívül is vannak közkedvelt strandok, ilyen például a Gradsko kupaliste, mely annyit tesz, városi strand, mely másfél kilométerre van a belvárostól. Másik két leghíresebb strand a Plava és Zelena Laguna.