Makarska látnivalók

Makarska látnivalók

A makarskai riviéra központja Makarska, mely Splittől hatvan kilométerre fekszik. Ez a város igen kedvelt üdülőhely, egyrészt a Biokovo-hegy közelsége miatt, másrészt a hamisítatlan mediterrán életstílus miatt. A város már a IV. század óta lakott.

A makarskai turizmus 1914-ben vette kezdetét, amikor az első szállodát megépítették. A városra jellemző a pezsgő éjszakai élet, tehát ide nem csak azoknak érdemes ellátogatni, akik a csendes, családi nyaralás hívei. Mindezek mellett a kulturális élet is igen erőteljes, főleg nyáron a makarskai kulturális nyár idején. A város strandjai is igen látogatottak, de emellett a városban is akad némi látnivaló.

A Városi Múzeum a város és környékének történelmét mutatja be igen részletesen, mely egy barokk palotában kapott otthont. Egy másik múzeum is felkeltheti érdeklődésünket, mely egyedülállónak tekinthető a világon, ez a malakológiai múzeum, mely a tengerből származó puhatestűeket mutatja be igen részletesen. A múzeum 1963-ban lett alapítva, és egy XVI. századi ferences kolostor ad neki otthont. A puhatestűeken kívül egy növénygyűjteményt is láthatunk a múzeumban.

A Makarska-környéki művészetet az Antun Gojak Galéria mutatja be teljes egészében. Ez a régi iskola épületében található. 1988-ban alapította Marin Gojak. Rengeteg képet és grafikát adományozott a városnak, azóta sokan követték példáját, ezáltal jelenleg több száz kép tulajdonosa a galéria.

1766-ban épült a Szent Márk székesegyház Makarska főterén, mely a mai napig befejezetlen. A katedrális mellett érdekességképpen megtekinthetünk egy eredeti velencei ivókutat. Ezen kívül megtalálhatjuk még a városban a Szent Péter templomot is, melyet a XIV. században építettek, bár a földrengés erősen megrongálta, a huszadik század végére befejeződött újjáépítése.

Vepric szentélyét dr. Juraj Caric püspök alapította 1908-ban, azóta a zarándokok kedvenc célpontja. Érdekessége, hogy nyugati részén természetes barlang van.

Horvátország legmagasabb hegye a Biokovo hegy. Legmagasabb csúcsa Sveti Jure, mely 1762 méter magasan van a tengerszint felett. Az időjárás folyton változik, hiszen itt találkozik a kontinentális és mediterrán klíma. Ez a növény és állatvilágra is kihat, ezért érdekes, hogy máshol együtt nem fellelhető növényeket láthatunk egymás mellett. A Biokovon találhatjuk a Kotisina botanikus kertet, ahol mindez teljesen jól megfigyelhető.