Krka nemzeti park

Krka nemzeti park

Sibeniktől 17 kilométerre kezdődik a Krka nemzeti park, mely az azonos nevű folyó nagy részét is magában foglalja, egészen pontosan a Skradintól Kninig tartó szakaszt. A park területén belül sziklák, vízesések, valamint csodálatos állat és növényvilág található. Ezen a területen láthatjuk Európa leggazdagabb természeti kincseit. Műemlékek is akadnak bőven, főként a római fennhatóság idejéből visszamaradt épületek formájában. Legjobb állapotban fennmaradt épület a Ferences-kolostor, mely az egyik szigeten található.

A Krka folyó a Dinári-hegységben ered, és Sibeniknél éri el a tengert. A nemzeti park területe 1985 óta védett, ebből adódóan a park területén kizárólag gyalog közlekedhetünk, a növények gyűjtése tiltva van. A parkot kétfelől lehet megközelíteni. A bejárat Lozovacnál van, de megközelíthető Skradin falu felől is hajóval Lkradinski But felé, ahol tizenhét vízesés látványában részesülhetünk.

A Krka Nemzeti Park növényzete páratlanul gazdag, háromszáz növény van bejegyezve. Állatvilága is kiterjedtebb, mint amire a terület nagysága következtetni engedne. Van itt medve, vadkecske, őz, sas, hiúz, és még sok más állatfaj.

Érdemes meglátogatni a hegyi menedékházat, mely májustól novemberig nyitva áll a látogatók előtt. Bár a megközelítése nehézkes, hiszen kizárólag gyalog mehetünk, de az onnan szemünk elé táruló látvány megéri a fáradságot.