Rovinj látnivalók

Rovinj látnivalók

Rovinj az Adria ékszere. Magyar turisták számára igen felkapott turista központ. Ennek ellenére aktív halászfalu maradt a mai napig. Velencei hangulata talán ennek köszönhetően maradt meg, még az utcaneveket is olaszul használják, továbbá a hivatalos nyelv a horvát mellett még mindig az olasz. A városka az Adriai-tenger északi részén található, így Magyarországhoz igen közel esik, talán ennek köszönhető, hogy ez a magyar turisták egyik kedvenc nyaralóhelye.

Szent Eufémia templom a leghíresebb látnivaló, mely a XVII. században épült. A legenda szerint Szent Eufémia szarkofágját itt vetette partra a víz, melynek tiszteletére emelték a templomot, hogy őrizze a szarkofágot örök időkön keresztül. Az épület harangtornyából belátni az egész térséget, a panoráma felejthetetlen.

A Városháza az egyik legcsodálatosabb barokk építmény a városban, még a XVII. században épült. Szintén barokk építmény a Balbi-ív, mely az óváros bejáratánál van, és a város egyik jelképe.

Az akvárium tulajdonképpen egy élő, természeti múzeum, melyet még a XIX. században alapítottak.

Cave di Monfiorenzo kőfejtő nincs messze Rovinj központjától, mely tulajdonképpen egy geológiai park. A helyiek fantázia kőfejtőnek hívják. A kőzet változásait mutatja be, ahogy az évmilliók során lerakódtak.

Az óváros megtekintése egy igazi mediterrán időutazásban részesít bennünket. Az utcák, a házak, a homlokzatok, minden a múltat idézi.

A Vörös óratorony a kikötőben található, melyen pedig már a velencei hatás érezhető ismét. Földszintjén iroda működik. Az óratorony előtt fél-napóra működik, mely reggeltől délutánig mutatja számunkra az időt.

Rovinj strandjai kavicsosak és sziklásak, ellentétben az ország egyéb, homokos partjaival, viszont változatosak és a látványosak.