Sibenik látnivalók

Sibenik látnivalók

Sibenik Horvátország harmadik legnagyobb kikötővárosa, mely számos műemlékkel rendelkezik. Természeti környezete csodás, sok kis sziget és a nemzeti parkok teszik azzá. Szórakozóhelyben is bővelkedik a város, tehát akik erre veszik útjukat, teljesen biztos, hogy nem fognak unatkozni. A nevezetességeket mindenképp érdemes megnézni, melyek a következők.

Szent Jakab székesegyház az ország egyik legjelentősebb ránk maradt emlékműve. Az építése 1402-ben kezdődött és több mint száz évig tartott, végül 1555-ben szentelték fel. Ez egy reneszánsz stílusban épült katedrális, melyre nagyon vigyáznak, az évszázadok folyamán elszenvedett sérüléseket renoválták. Szépsége ma is ámulatba ejti látogatóit.

A Városháza Sanmicheli tervei alapján készült 1533-1546 között, és ez lett a város szimbóluma, hiszen az épület rendkívül impozáns ma is. A második világháború idején ugyan szenvedett el sérüléseket, de utólag az eredeti tervek alapján lett helyreállítva minden.

Sibenik erődökkel és várakkal is rendelkezik. Néhány ezek közül, a Szent Mihály erőd, a Szent János erőd, a Subicevac erőd, valamint a Szent Miklós erőd. Talán ezek az erődök és várak voltak az okai annak, hogy annak idején Sibeniket nem tudták bevenni a törökök.

Sibenik két csodás nemzeti parkkal rendelkezik, az egyik a Kornati Nemzeti Park, a másik Krka Nemzeti Park. A Kornati Nemzeti Park viszonylag közel van a városhoz, 27 km-re. 220 négyzetkilométeres területe telve van fehér sziklás pici szigetekkel, melyek az Adria legnagyobb szigetcsoportját alkotják. A természet csodás látványt tár elénk, mindezt tetézik az ókori romok. A Krka Nemzeti Park 17 kilométerre van a várostól és a Krka folyó környezete köré épült ki. A park egyedülálló állat és növényvilágot foglal magában. A parkban található Ferences-kolostor egy igazán értékes hagyatéka a múltunknak. A vízeséseknek pedig nem csak a látványát élvezhetjük, hanem ki is próbálhatjuk a természetes zuhanyt.