krk sziget strandok

Strandok a Kvarner-öbölben

Horvátországi nyaralásunk egyik legkritikusabb része, hogy rendeben van, hogy minden horvát város szép, de hol fogunk fürödni, elvileg nyaralni megyünk! Nézzünk néhány ötletet, hogy hol és hogyan tudunk strandolni.

Crikvenica: A Krk sziget előtt, Rijeka alatt található ez a kis fürdőparadicsom. Crikvenica egy több kilométer hosszú partszakasszal rendelkezik. Van itt lassan mélyülő homokos strand, aprókavicsos és sziklás partszakasz is.

Krk sziget / Malinska: Krk északi oldalán fekszik Malinska. Itt is egy hosszan elnyúló strand található. A strand jellemzően apró kavicsos, de az egyik öböl homokos.

Krk sziget / Baska: Ahogy említettük Baska is egy igazi nyaraló- és fürdőző paradicsom. A másfél kilométer hosszú strand apró kavicsos lassan mélyülő. A strand mindennel jól felszerelt.

Krk sziget / Stara Baska: Itt az autóút melletti csodálatos öblökben fürödhetünk. A festői kis öblök egyáltalán nincsenek kiépítve, de a látvány miatt megéri felkeresni Stara Baskát.

Cres sziget / Lubenice: Lubenice falucska tengerpartja szintén bejárta már a világot, útikönyvek kedvenc fotója. Érdemes lemásznunk az öbölbe és fürdenünk egyet a fényképezőgépek objektívai előtt. Fürdés után kellemes lesz visszamászni a 300 méter magas dombocskára.

Losinj sziget / Mali Losinj: Itt a Cikat strandon fürödhetünk gondtalanul. A tengerpart olyannyira homokos, hogy ha kedvünk tartja, akkor homokvárat is építhetünk. A Mali Losinji Cikat strand Horvátország homokos tengerpartjai szerény listájának tagja.

Rab sziget / Lopar: Ismételten egy olyan falucska akinek örökös tagsága van a horvátországi homokos tengerpartok listáján. Lopar falucskában nem csak egy hosszan elnyúló homokos part van, hanem van neki 18 testvére a környéken.

Pag sziget / Novalja: Novalja már a Kvarner-öböl déli részén található. Neki sose lesz tagsága a homokos tengerpartok klubban, hiszen Novalja Zirce nevű strandja kavicsos. Sajnos a Zirce strand nem is apró kavicsos, inkább olyan nagyobb kavicsok alkotják, mint egy erősebb sódert. Leszámítva, hogy a Zirce strandon nem sokat fogunk szaladgálni a finom forró homokban, itt legalább fenomenálisat partizhatunk. Ha nyaralni szeretnénk, ez sem egy utolsó szempont. 🙂