medulin strandok

Strandok az Isztrián

Az isztriai strandokat alapvetően két részre lehet osztani: az északi városok strandjai és a Pula környéki strandok.

 

Az északi városok strandjai

Porec: a város déli végén, a város szélén található egy nagy szabad strand. A strand jól felszerelt, vannak zuhanyzók, és étkezési lehetőségek is a parton. A partszakasz lassan mélyülő aprókavicsos. A strandolók biztonságára strandőr figyel.

Vrsar: szintén az óváros déli felén, az óvárosi éttermi sor végén található a városi strand. A vrsari strand jól felszerelt. A tengerbe kibetonozott létrán lehet lejutni. A part lassan mélyülő aprókavicsos.

Rovinj: Rovinj óvárosától néhány kilométerre délre fekszik a Lonley Bay strand. Ez Rovinj legnagyobb strandja. A strand déli fekvésű, nagyon jól felszerelt, egy védett öbölben fekszik. Rovinj másik ajánlott strandja a Vörös szigeti strand. Itt strand elég kicsi, eredetileg a szálloda vendégeinek lett kialakítva, de külsősök is használhatják. A strand és a szolgáltatások színvonala igazodik a szállodáéhoz.

 

Pula környéki strandok

Fazana: Pulától néhány kilométerre északra fekszik Fazana település. A falu arról hírhedt, hogy innen lehet átkompozni a Brijuni Nemzeti Parkba. Fazana parti sétányán dél felé haladva hamar el lehet érni a helyi strandot. Az itteni strand nincsen még teljesen kiépülve. Kis füves részen lehet napozni, a tenger viszont nagyon kellemes itt, a part lassan mélyülő aprókavicsos. A strandon még nincsenek étkezési lehetőségek, zuhanyzót viszont már telepítettek.

Kamenjak-félsziget: Pulától délre negyed órányi autóútra található a Kamenjak-félsziget. A természetvédelmi területre egy sorompón és útdíj megfizetése után lehet behajtani. Az út sajnos fehér murvával van leszórva. Az arra haladó kocsik felverik ezt a murvát és a fehér kőpor rárakódik a kocsikra. A félszigeten több kiépített és eldugott strand található. A Kamenjak-félszigeten mindenki megtalálja a saját strandját, ahol magában napozhat. A strandokra a sziklás és az aprókavicsos szakaszok a jellemzők. Ne feledjük, ha itt szeretnénk fürödni, akkor a félszigetről való kihajtás után kocsimosás szükséges.

Medulin: Pulától szintén negyed órányi kocsikázásra található Medulin. A falucska igazi strandolási paradicsom. A sétányon hosszasan éttermek és pizzériák váltják egymást. A partszakasz több kilométer hosszan elnyúlik, lassan mélyülő homokos tengerparttal. A Medulin öböllel szemben – ahol a strand található – apró szigetek vannak, ami még szebbé és védettebbé teszi a strandolást.