téli autózás

Téli kirándulások, utazások autóval

Bár a nyaralást leginkább a nyárral kötjük össze, télen is útnak indulhatunk, hogy kipihenjük a karácsonyi stresszt, vagy épp élvezzük a síszezont. Legtöbben a repülős trópusi utazásokat részesítik előnyben, de sokan vannak, akik inkább aktívan pihennek, síelnek, túráznak, vagy épp egy szomszédos európai országot választanak a pihenésre, és autóval indulnak útnak. A saját autóval történő utazásnak is megvannak az előnyei. Nem vagyunk kötve a repülőhöz, tehát szabadon döntjük el, mikor indulunk, milyen látványosságokat, városokat keresünk fel, és persze, hogy mikor indulunk haza.

A szomszédos országok közül több is akad, ahol kiélvezhetjük a síszezont, túrázhatunk, de wellness szállásból is akad bőven. Amikor megtervezzük a téli kiruccanást, mindenképp érdemes utána járni egy-két dolognak, hogy ne érjenek váratlan meglepetések minket, és persze az autónk felkészítéséről sem szabad megfeledkeznünk. Lássuk, hogyan érdemes kiválasztani az úti célunkat, és milyen utazási információknak célszerű utánanézni?

Hogyan válasszunk úti célt?

Amikor tervezni kezdjük az utazást, az úti cél kiválasztása fontos kérdés. Először is gondoljuk végig, hogy miért is utazunk? Síelni szeretnénk, lazítani, wellnesselni, esetleg túrás vagy városnézés a tervezett program? A következő kérdés, hogy mekkora távolságban gondolkodunk? Gyerekekkel utazunk, akik csak egy-két órát bírnak az autóban, vagy akár négy-hat órás út is szóba jöhet?

Ha már tudjuk, melyik országba tervezünk utazni, nem árt, ha utána járunk a fizetős autóutak használatának, illetve ezek díjainak. Egyes országokban, mint Magyarországon is már csak online matrica vásárolható, melyet az fizetős útra történő felhajtás előtt meg kell váltani, de például Ausztriában felragasztható matrica is vásárolható. Horvátországban például fizetőkapus rendszer van, tehát az úthasználati díj megfizetése nagyon eltérő lehet országonként.

Hogyan készítsük fel autónkat az utazásra?

Ha mindenképp autóval vágnánk neki a téli kalandoknak, és nem repülővel, rendkívül fontos, hogy az autónk megfelelő állapotban legyen az utazáshoz. A téli közlekedés nem mindig egyszerű, és az időjárási viszonyok is eltérőek lehetnek a szomszédos országokban, mint nálunk. Bár a téli abroncs hazánkban nem kötelező, ahogyan a hólánc sem, más országokban ez lehet másként, ezért érdemes utána járni, hogy az adott országba, ahova utazunk, milyen szabályok vannak érvényben. AZ Autotire szakértői szerint a téli gumit akkor is érdemes feltetetni, ha történetesen nem lenne kötelező.

Az autó műszaki állapotának átnézése is fontos szempont, tehát célszerű felkeresni az autószerelőt. A fékek és a váltók állapotát mindenképp érdemes ellenőriztetni, de a motort sem árt megnézetni, ahogyan a folyadékszinteket sem, mint a motorolaj, fékolaj, váltóolaj. Az izzókról se feledkezzük meg, hiszen a láthatóság elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Az elsősegélydobozt célszerű átnézni, frissíteni, de arról sem árt meggyőződni, hogy minden szükséges felszerelés (pokróc, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény, pótkerék stb.) is az autóban van.